Bästa med hyresrätt

Hyresrätten ligger rätt i tiden

Tre miljoner människor i Sverige bor i hyresrätt. Det är den mest flexibla boendeformen med rörlighet för livets alla faser. Här finns också framtidens moderna boende med stora möjligheter när man går ihop och delar på resurser. Ett hem är inte bara tak över huvudet, utan en grundsten i tillvaron – trygghet i livet. Här är hyresgästernas egna röster om det bästa med boendet.

Vi har ställt frågan till er medlemmar om vad ni uppskattar allra mest med ert boende i hyresrätt. Här kommer ett sextiotal svar: Vill du också svara och se ditt svar här, mejla oss på tavla@hyresgastforeningen.se  Detta gäller medlemmar som bor i Dalarna, Södermanland, Värmland och Örebro län. I höst tar vi ut fler svar och berättar om dem. Tillsammans kan vi lyfta hur väl hyresrätten ligger i tiden. 

Först kommer en sammanfattning av svaren: Vad är viktigast/det bästa med boendet i hyresrätt/ditt boende?

Det sociala: Grannar som är bra, trevliga, hjälpsamma, som man kan fika och ha kontakt med. Grannar som kan stötta varandra.
Själva lägenheten: Bra lägenhet, stora fönster, solljus, sol och blomster, balkonglådor, möjlighet ha djur, balkong, uteplats osv.
Annat som tas upp: En bra hyresvärd, närhet till natur och djur, trevliga och hjälpsamma bovärdar samt närhet till livsmedelsbutik, handel, buss mm.

Och här kommer svaren, så nära direkta citat som vi kunde komma:

”Att allt bara skall fungera och går något sönder så är det bara att lyfta telefonen”.


”Friheten. Jag är en rastlös själ som vill bo i så gott som alla delar av Sverige. Hunnit med några”.


”Befriande att kunna bo i en liten stuga som är hyresrätt med en liten täppa utanför dörren, bara att sopa av trappan inte behöva skotta, klippa gräs och ha bekymmer om spis/kyl ska gå sönder. Samt en hyresvärd som lyssnar på sin hyresgäst och vice versa”.


”Slippa skuldsätta sig för att få en bostad”.


”Läget nära stan men också grönska och en sjö. Friheten att inte ha oförutsedda utgifter och få hjälp med allt i trädgården. Att ha modernt och varmt, noll möss som när vi bodde i hus på landet:) Bra grannar är ett stort plus! Gillar också att bo på andra våningen och ha porttelefon, det känns tryggt”.


”Bra om något går sönder i lägenheten”.


”Att skapa nära vänskapsband med sina grannar. Lättheten i att låna en dl mjölk, eller överlämna ett ägg. Tänk så fint att vara så nära sina grannar”.


”Att man ska snabbt får hjälp om något krånglar i hemmet. Sen är det 3 mån uppsägningstid om man ska flytta bara!”


"Man slipper kostnaden om något går sönder. Bara att ringa hyresvärden så kommer de och kollar, och förhoppningsvis åtgärdar problemet."


”Där jag bor får jag hjälp med det mesta. De kommer så fort jag ber om hjälp. Bra hyresvärd. Hyran är bra. Jag trivs väldigt bra".


"Det är att det är tryggt på så många sätt. 1. Man har grannar nära inpå, det gör att vi hör/ser/känna när något inte är bra eller okej. Även om man inte pratat dagligen med sina grannar så skulle alla reagera på rök, skrik eller liknande. 2. Ekonomiskt tryggt. Man vet sin boendekostnad varje månad. Speciellt i pandemin när många går osäkra på jobb eller ekonomin blir det viktigt/är det skönt att veta vad det kostar. Jag behöver inte oroa mig för att kylen ska gå sönder och att jag behöver lägga ut pengar på det. 3. Man kan få hjälp. De klassiska "ringa pappa/svärfar igen ångesten" när något behöver lagas kan vi i hyresrätt rätt skönt slippa då vår bovärd får betalt för att hjälpa oss med de sakerna. Jag slipper dessutom skotta snö på vintern, vem kan ens klaga?!😃"

”Att slippa ifrån ansvar för hus, som jag bodde i tidigare. Nu kontaktar jag våra trevliga vaktmästare Stefan, Henrik och Juha, så kommer de och fixar. Vi har bott i vår lägenhet i 8 år efter 40 år i hus. Vi har också en liten uteplats där vi kan odla lite och fika. Så mycket bättre kan det inte bli”.


”Behöver inte oroa sig över fel o brister i lägenheten då hyresvärden står för det”.


”Man slipper laga sådant som går sönder - en felanmälan bara så är det fixat! Jag tycker också närheten till sopsortering är toppen. När sopsorteringen finns alldeles intill boendet så finns ingen ursäkt till att inte sopsortera. Bra för oss, bra för miljön!”


”När man är totalt ointresserad av att snickra, laga och fixa och inte lyckas att fixa de enklaste fel som kan uppstå, då är en hyreslägenhet det enda alternativet! Tryggt, bekvämt och underbart, bara ringa till hyresvärden och allting blir gjort!”


"Det bästa med att bo i hyresrätt är att man alltid får hjälp om det uppstår några problem. Här har vi där jag bor i Degerfors en mycket trevlig och hjälpsam personal, man kan lägga fram förslag för olika förbättringar som oftast går att genomföra. Vi kan också ha en liten saklig debatt som oftast blir till något bra. Vi har också en hyresgästförening som oftast stöttar oss, men vi hyresgäster har ju inte alltid rätt. För mig är att bo i en hyresrätt mycket frihet och hjälp när det behövs."


"Lyft luren och ring, vid dörren reparatören står med ett pling!"


”Man slipper ansvar för någon fastighet/lägenhet. Det finns folk som sköter det och jag betalar min hyra. Om det blir något problem kan jag vända mig till Hyresgäst­föreningen”.


”Har allt som jag behöver! Det är trygg att bo i hyresrätt, man vet att allt blir fixat och det känns som man äger det, helt nöjd”.


”En bra hyresvärd tar hand om fastigheten och utemiljön. Vid eventuella fel som kan uppstå i lägenhet och tvättstuga tar fastighetsskötare hand om felen efter min anmälan. Jag är jättenöjd”.


"Att få hjälp med det som behövs göras i lägenheten tex det som ev går sönder, renovering mm. Att kunna flytta när man vill och inte behöva vara orolig för att lägenheten inte ska bli såld. Att området omkring sköts om och att slippa skotta snö på vintern."


”Få fel rättade. Utomhusmiljö, plogning, sandning. Städ i övriga utrymmen, Sophus för sortering. Hiss”.


”När något händer eller blir fel så kommer trevliga vaktmästare nästan direkt och åtgärdar felet”.


”Mindre ansvar då man blivit till åren”.


”Det är bekymmersfritt! Blir något fel så är det bara att kontakta hyresvärden, som snabbt och tjänstvilligt kommer till undsättning! Möjlighet till inflytande över boendet finns och grannarna är trevliga😊”.


”Hyresrätt måste finnas i vårt land då vi har ett klimat som kräver inomhusboende åtminstone på vintern. Hyrorna är dock för höga. Hyresvärdarna vinner profit varje månad, men återinvesterar inte. Jag vill inte köpa bostad. Boende skall vara en rättighet till ALLA medborgare i Sverige. Är man gammal och "skruttig" är det bra med hus med balkong och hiss. Dock måste Hyresgäst­föreningen ha bättre koll på hyresvärdarna hur de sätter hyrorna och hur reparationerna sköts”.


”Bekvämlighet. Frihet. Enkelt”.


”Att ha en ansvarig att vända sig till när något blir fel och behöver åtgärdas. Speciellt för oss äldre”.


”Bekymmerslöst! Jag behöver inte själv rensa avloppet, klippa gräset, skotta snö, reparera etc”.


”Om det blir något fel, tex kylen går sönder, så står hyresvärden för kostnaden”.


”Som singelhushåll tycker jag att det för närvarande är absolut oslagbart att bo i hyresrätt, speciellt när man har en rejäl och trygg hyresvärd. Stortrivs med mitt boende”.


”Lätt att flytta. Hyresvärd löser eventuella problem. Riktigt bekvämt och ofta mycket prisvärt”.


”Friheten! Duktiga hyresvärdar som fixar så allt funkar perfekt”.


”En behöver inte leka amatörhantverkare eller anlita dyra proffs, det är bara att kontakta fastighetsskötaren när något är trasigt. Så skönt!”


"Jag känner mig trygg å glad. Fyller i felanmälan när något gått sönder och vaktmästaren dyker oftast upp dagen efter 😊 det är det bästa med hyresrätt."


”Frihet. Trivs man inte kan man alltid flytta till något nytt. Tre månader går relativt fort. Att få nya bekanta är bra”.


”Titta hit! Att man får ha en egenägd torktumlare i lägenheten. Schysst Hyresvärd har litet eller nästan inget i röd skrift i avtalsformen/hyreskontraktet och det är mera sparsamt sådär”.


”Det är en bra boendeform för ung som gammal. För den som vill engagera sig finns möjlighet att delta vid förändringar. Du får vänner. Det är enkelt om du vill vara borta längre tider, du åker och har ditt hem när du kommer åter, inga bekymmer”.


"Fasta utgifter utan större överraskningar. Blir det något fel fixar hyresvärden det och jag själv slipper betala dyra reparationer. Att hyra är bra för min ekonomi då alla extra utgifter är påfrestande för ekonomin. Det känns tryggt också när man delar allt bra och dåligt med sina grannar. Man är aldrig riktigt ensam".


”Har man som jag turen att bo hos en privat fastighetsägare som sätter service och förvaltningskvalité i förgrunden kan man inte vara annat än helnöjd. Att slippa allt runt villaboende och att bo i bostadsrätt prioriterar jag högt”.


”Servicen när något går sönder”.


”Det är tryggt och får hjälp av bovärdar när det behövs, trevligt med min uteplats”.


”Att man har allt ordnat. Att man bara behöver säga upp sig och inte vara tvungen att sälja sitt hem. Attraktivt när man som jag är pensionär och inte vet hur frisk man är dagen därpå eller om demensen smyger sig på en”.


”Att bo med och utan ansvar kan jag tycka är en stor fördel med att bo i hyresrätt. Jag kan ta eget ansvar genom att sköta min lägenhet och göra ett hem med egen stil till stor del men samtidigt känns det rätt skönt att kunna ringa hyresvärden om något gått sönder eller inte fungerar, tex spis, kylskåp osv. Har man sedan trevliga grannar (som jag har) så kan det finnas en fin kontakt mellan oss. Och åt andra sidan, finns det bråk och stök i huset kan man alltid flytta”.


"Får service när jag behöver den. Värme och vatten ingår i hyran."


”Att få hjälp att fixa om något inte fungerar som det ska”.


"Jag tycker att det är riktigt bra. Man kan ju få hjälp ganska snabbt. Om man inte behöver hjälpa många äldre själv som jag har fått göra detta år,- med Tv och data, men det är ju trevligt."


”Att kunna få hjälp när det något går sönder. Är man pensionär så är det inte lätt att få lån. Har alltid hyrt av allmännyttan”.


”När man hamnar hos en seriös hyresvärd som månar om sina hyresgäster och t ex erbjuder billiga prisvärda tjänster för t ex äldre eller personer med funktionsnedsättning. Hjälp att hänga upp gardiner, fästa elsladdar så de inte ligger lösa att snubbla på, sätta ihop möbler, bära ner till källaren. Om något går sönder i lägenheten kommer hantverkare snabbt och åtgärdar felet. När allt fungerar med hyresvärden är det en stor trygghet att bo i hyresrätt. Öbo Örebro är ett strålande exempel på ansvarstagande hyresvärd. Tyvärr gäller inte tryggheten hos dem för alla som blir uppsagda för att husen skall lyxrenoveras med skyhöga hyror som följd. Övriga bor tryggt o bra med rimliga hyror. Tryggheten ekonomiskt att inte plötsligt tvingas investera i reparationer och t ex nya vitvaror”.


”Att du snabbt kan få hjälp av hyresvärd och trevliga grannar!”


”Bra lägenhet med service från Karlskogahem. Trevliga grannar. Hjälpsamma”.


”Jag bor i ett bra område, nära till stan och bussen jag åker med till jobbet i Grängesberg. Det är lugnt och fridfullt i mitt område samt en bra husvärd”.


”Det bästa med mitt boende är mina bra grannar!”


”Det bästa med min tvåa är fönstren: sex stora härliga som vetter mot sydost (inga gardiner), ingen insyn, bara utsikt. Solljus som flödar in och värmer. Love it! Ps Har bott här i 26 år”.


”Det bästa med lägenheten är att vakna, gå ut i morgonrock med morgonfikat, njuta av sol och blomster: amplar synkade med balkonglådorna, katterna som njuter o kollar läget. De har en speciell minimetallsoffa med "rosentäcke" på sensommarn lyktor som myslyser istället för amplarna. Bjuda en granne på fika etc. Plus ta ett bad i badkaret efter att ha påtat i trädgårdstäppan. Ps Gå ut med kaffet på balkongen förstås, en frihetskänsla”.


”Har bott här på Carl-Johansgatan 10 till 12 (i två hus) 50 år. Hyresvärd Kommunfastighet. Det säger väl ALLT om TRIVSEL”.


”Det bästa med mitt boende är att det är på marknivå så jag kan gå direkt ut utan trappor. Att vi har bra kontakt oss grannar emellan och kan stötta varandra”.


”Det bästa med mitt boende är att jag har en uteplats. Där kan jag odla lite av varje, njuta av naturen och ladda batterierna. Är född på landet men bor nu i stan och har naturen in på knuten. För mig är det en lyx att bo så och få påta i jorden, som är mitt intresse. Att få följa årstiderna på nära håll är intressant ofta får man se olika djur vandra förbi, vad vore livet utan djur och natur. Det är det här som är bäst med mitt boende”.


”Jag trivs i min lägenhet, har bott här i ca 14 år. Trevliga och hjälpsamma bovärdar. Och dom på kontoret är underbara om man ringer dom. Jag har tyvärr ingen dator och jag behöver ingen”.


”Det bästa med min bostad är att jag har nära till livsmedelsaffär 5 min och Mora-noret handelscentrum på 15-20 gångavstånd. Det är nära till busshållplats 2 minuter, och man tar sig snabbt med buss till Mora centrum, järnvägscentrum, och området Stormyret är lugnt och tryggt, även på kvällar. Jag trivs i min lägenhet, har bott här i 20,5 år!! Även om många grannar kommit och gått genom åren. Jag har nära till mitt stödboende också, har det 3-4 trappor från min lägenhet!!!”


”Det bästa med mitt boende är att jag har bra grannar. Lugn gård och fått ta del av flera HLU underhåll. Jag har nu bott här i fyra år. Jättenöjd förutom vinterkylan i golven”.

Tack alla medlemmar som har skrivit till oss!