Vi trygghetsvandrar för vår skull!
Trygghet. Det är något som Hyresgästföreningen alltid arbetar för i våra olika aktiviteter – trygghet och trivsel i våra bostadsområden. Läs här om trygghetsvandringar som har ägt rum i din region, och om hur ni kan göra för att genomföra det i ert bostadsområde.
Publicerat: 2023-11-30
Hyresgästföreningen har en lång tradition av att trygghetsvandra där vi bor, och vi välkomnar andra att gå tillsammans med oss. Syftet med en trygghetsvandring är att få berätta om vad som kan bli bättre i ett område, och hur olika platser kan bli tryggare och mer trivsamma. En mörk park kan lysas upp. En hög buske kan klippas ned. Trasiga lysrör i tvättstugan kan bytas ut. Om bostadsbolaget är med så kan det vara bra att bestämma tillsammans när ändringar ska göras, så att det verkligen blir av.
Särskild satsning i hela Sverige
I november drogs en särskild satsning i gång inom Hyresgästföreningen: ”Hela Sverige trygghetsvandrar”. Förhoppningen var att så många som möjligt av föreningarna och medlemmarna i hela Sverige skulle gå ut och trygghetsvandra under samma månad.
Även om november nu är över, behöver trygghetsvandringarna fortsätta. Hela samhället måste bidra och Hyresgästföreningen kommer att fortsätta göra vår del för att påverka.
När vi trygghetsvandrar ökar vi tryggheten i våra kvarter. Om vi går tillsammans med polis, bostadsbolag och andra syns vi ännu bättre. Samtidigt kan vi hitta stora som små saker som måste förändras för att öka tryggheten direkt.
Större effekt ju fler som deltar
I region Mitt har Hyresgästföreningen nyligen deltagit i trygghetsvandringar i Eskilstuna, i bland annat Lagersberg och Råbergstorp. Där deltog även kommunen, Syrianska föreningen, hyresgäster i området, ett bussbolag, Svenska kyrkan och bostadsbolagen i området.
I november genomförde Hyresgästföreningen trygghetsvandringar i två områden i Ludvika: Grågåsvägen och Marnäs, tillsammans med LudvikaHem.
– En trygghetsvandring blir aldrig så bra som när den sker tillsammans med bostadsbolaget, säger Robert Vilhelmsson.
Robert är folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen i Borlänge och deltog i Ludvikavandringarna.
Viktigt att sprida engagemanget
Ett annat exempel på trygghetsarbete som pågår i region Mitt är att Hyresgästföreningen och hyresvärdar på Vallbyvägen och Finningevägen i Strängnäs nyligen träffades tillsammans med Strängnäs kommun. De diskuterade trygghet i området och planerade även för en gemensam trygghetsvandring i det här bostadsområdet, där flera hyresgäster har känt sig otrygga.
Från Hyresgästföreningen deltog en ordförande, en förhandlare och två folkrörelseutvecklare.
– Vi pratade i nästan två timmar om trygghet och åtgärder. Det kom ganska många idéer som vi kommer titta lite närmare på. Vi informerade om satsningen ”Hela Sverige trygghetsvandrar". På mötet beslutades även att genomföra en gemensam trygghetsvandring i december, berättar Firat Nemrud, folkrörelseutvecklare i Eskilstuna.
I början av december samlades hyresgäster tillsammans med Hyresgästföreningen, representanter från Strängnäs bostads AB och HSB, kommunen och politiker på Hägern i Strängnäs för att trygghetsvandra. Tryggheten i området har under en lång tid varit ett ämne som hyresgästerna påpekat behöver bli bättre. Nu kraftsamlades ett 30-tal personer och vandrade i området, diskuterade vad som kan förbättras och avslutades med insamling av synpunkter och varm glögg. Träffen var mycket lyckad.
- Alla var rörande överens om att detta arbete var givande och kommer att fortsätta med uppföljning till våren 2024, säger Fridha Eriksson, folkrörelseutvecklare i Strängnäs.
(Foto ovan från trygghetsvandringar i Eskilstuna, och nedan från Ludvika.)
Vill ni göra en trygghetsvandring i ert område?
Gör så här:
* Har ni en lokal hyresgästförening på området? Prata ihop er och bestäm vad ni vill göra.
* Ta kontakt med folkrörelseutvecklare på närmaste länskontor. Där får ni hjälp att arrangera vandringen.
* När datum och tid är bestämt så kan ni sätta upp lappar i trappuppgångar och andra bra ställen. Se till att ni syns!
* Kontakta förvaltaren i ert område. Säg att ni vill göra en trygghetsvandring tillsammans.
* Skaffa en karta över området och en bestäm väg som ni ska gå.
* Trevligheter runtomkring är uppskattat och kan locka ännu fler att vara med! Kanske kan ni utgå från kvarterslokal och börja/avsluta med en fika.
* Gula reflexvästar med tryck på ryggen om trygghetsvandring finns att låna från kontoren i ditt län.
* Det finns en särskild blankett med olika frågor om området och tryggheten. Fyll i vad som skulle behöva ändras på för ökad trygghet. Blanketten kan du få av en folkrörelseutvecklare.
HÄR finns mer information om trygghetsvandring