En kvinna tittar ut genom ett fönster
Barn images

Politiker svarar om vattenlek i Rosta

Hyresgäst­föreningen i Rosta har frågat partierna som finns i Örebro kommunfullmäktige om deras åsikter om plaskdamm och vattenlek i parkerna i Rosta. Den plaskdamm som fungerat i Västra Rostaparken har stått tom i några år och inte heller i Harald Aronsons park har vattnet fungerat.

Vi ställde följande frågor till partierna i kommunfullmäktige:

  1. I den planering som redovisats i tekniska nämnden så framgår att plaskdammen i Västra Rostaparken ska rustas upp 2024. Kommer du att stödja och driva på för att den upprustningen görs? Är du beredd att driva att den genomförs 2023?
  2. I planeringen ingår att en vattenlek ska byggas i Harald Aronsons park 2026. Kommer du att stödja och driva på för att detta genomförs?  Är du beredd att driva att den genomförs tidigare än 2026?

Nu har alla partier i kommunfullmäktige svarat och vi vill gärna sprida svaren. Svaren är ganska positiva men det är lite olika besked från olika partier/partiföreträdare. De personer som svarat har fått en ”titel” men det kan tilläggas att flera av dem har också andra politiska uppdrag.

Anders Olsson (C), Ordförande Tekniska Nämnden

Jag kommer definitivt verka för att åtgärderna ska klaras av enligt planerna. 

Finns möjlighet att gå ännu snabbare fram så är jag mycket positiv till det, men jag kommer vara mycket lyhörd för förvaltningens och ekonomernas syn på detta. För ett tidigareläggande får konsekvenser av både positiv och negativ art, och dessa konsekvenser måste avvägas.

Jag lovar alltså inte att "driva" att göra snabbare (se nedan varför), men jag lovar att om jag ser minsta öppning för att på ett klokt sätt gå snabbare fram så kommer jag att ta den chansen och göra ALLT vad som är möjligt med den, och jag kommer aktivt leta efter sådana öppningar.

Jag vill även vara tydlig med att i det uppdrag som jag och Tekniska nämnden har lagt till förvaltningen ingår inte bara att fixa befintliga dammar så att de funkar, utan även att titta på flera platser i kommunen som kan få en plaskdamm eller vattenlek. 

Allt detta sagt, ingen av oss politiker vet vilken roll vare sig vi eller våra partier kommer spela efter valet, det ligger i era händer som väljare.

Planerna som du refererar till bygger i grunden på tre faktorer (förenklat): 

  • Dels faktorn genomförandekraft (d.v.s. att vi har personella resurser att planera, konstruera och genomföra). Detta är tajt, Tekniska Förvaltningens andel av den kommunala budgeten har minskat under ett stort antal år, samtidigt som staden har byggts ut (nya gator, parker, torg och andra anläggningar att ta hand om, för samma eller mindre budget). Det är ingen planerare, ingenjör, tekniker eller annan medarbetare som sitter och rullar tummarna. Men planerna för plaskdammar och vattenlek bygger på förvaltningens egna bedömningar av vad man KAN klara, inte vad man "hoppas" kunna göra.
  • Dels faktorn investeringsmedel, d.v.s. att vi får pengar till de nödvändiga investeringarna och att vi får de medlen under rätt budgetår. Här handlar det om vilka medel som Tekniska tilldelas i samband med att kommunfullmäktige antar budget. Men återigen är förvaltningens bedömning att det SKA gå att få fram investeringsmedlen.
  • Slutligen faktorn driftkostnader, det vill säga de kostnader Tekniska Nämnden/Förvaltningen kommer ha VARJE år efter att investeringen är slutförd, för att sköta och underhålla anläggningarna. Detta är också en budgetfråga, d.v.s. vilken driftbudget Tekniska Nämnden tilldelas. Men bedömningen är återigen att det ska vara möjligt att få fram medel för den årliga driften.

Planeringen tar alltså höjd för att förvaltningen anser att man kan klara genomförandet och hantera driftkostnaderna (från det året anläggningen tas i drift), samt att man räknar med att kommunfullmäktige ska kunna tillföra de nödvändiga investeringsmedlen under just de åren.

Om jag får väljarnas fortsatta förtroende så är detta inte en fråga om huruvida det kommer genomföras, utan när det är möjligt att göra det. Och då finns ingen bättre indikator på "när" än den lagda planeringen. Jag har inte i dagsläget fått några indikationer på att det riskerar att bli försenat, så det bör vi inte oroa oss för NU i alla fall. Ett eventuellt tidigareläggande hänger huvudsakligen på vilka medel som går att få loss, men då bör man ha respekt för att det finns många fler behov inom skattefinansierade verksamheter i Örebro kommun.

Marcus Willén Ode (MP), ledamot i kommunfullmäktige, Örnsro

  1. Miljöpartiet har budgeterat för att rusta Rostabadet så snart det är möjligt. Om vi hade varit med i det politiska styret så hade vi påbörjat renoveringen redan förra året. Nu är det inte möjligt att upphandla renoveringen och inom Tekniska förvaltningen genomföra projektet under 2023, tidigast under 2024.
  2. Vattenleken i Harald Aronssons park ryms också inom vår budget. Den vill Miljöpartiet bygga så att den är i bruk redan 2024.

David Gelinder (KD), presidieledamot i Programnämnd Samhällsbyggnad

1 och 2: Stadsdelsparker fyller viktiga funktioner i Örebro på olika sätt med exempelvis grönska, lekmiljöer och rekreationsmöjligheter. Kristdemokraternas hållning är att Örebro kommun ska ansvara för ytor som är tillgängliga för allmänheten i så stor utsträckning som möjligt. Ytor som framförallt är tillgängliga för boende i ett område bör fastighetsägare ta ett större ansvar för - bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag eller enskilda ägare.
 
Kristdemokraternas hållning är att så som stadsdelsparkerna i Rosta ser ut och nyttjas idag så bör ÖBO ta ett större ansvar om de kvalitéer som finns ska bibehållas eller utvecklas (enligt frågorna). På samma sätt som t.ex bostadsrättsföreningar gör i andra områden i Örebro. Kristdemokraternas är positiva till att markanvändningen och ägarförhållanden justeras så att stadsdelsparkerna i Rosta kan utvecklas på ett bra sätt utifrån de boendes behov och önskemål. Vi är beredda att driva den frågan för att möjliggöra utvecklingen av dessa parker i Rosta. 

Markus Allard, partiledare/kommunalråd för Örebropartiet

  1. Ja, en plaskdamm ska väl inte vara en omöjlighet att få till. Det kan ju vara bra för ffa barnfamiljer i området. Jag förstår inte hur vi kan ha råd med Kulturkvarter, "superbussar" och kromade äppelskrutt samtidigt som det tydligen är helt omöjligt att ha en pöl med lite vatten. Så svaret är ja. 
  2. Det här vet jag inte riktigt vad det innebär rent konkret? Skulle vilja veta lite mer innan jag lovar något. Men om vi ser att vi kan skapa konkret mervärde för boende i Rosta till en "relativt" billig peng är det ju inte så mycket att orda om. Vi kommer dock alltid prioritera vård, skola, omsorg. Men satsningar som plaskdammar är ju inte snordyra direkt. Ganska enkelt att genomföra. Bättre än kromade fruktstatyer exempelvis. 

Patrik Jämtvall (L), 2:e vice ordförande Programnämnd samhällsbyggnad:

  1. Vi har länge drivit frågan om att prioritera underhåll före nyinvestering, så svaret är JA, vi kommer prioritera underhåll.
  2. Med ovan som bakgrund så säger jag Nej, vi har en stor underhållsskuld som måste hämtas ifatt, vi har en skyldighet att ta hand om det som finns, just nu så fortsätter underhållsskulden att öka

Helena Ståhl (SD) kommunalråd:

Plaskdammarna är ett uppskattat inslag av örebroarna och vi ser gärna att plaskdammen i Västra Rostaparken rustas upp och att planerna på vattenlek i Harald Aronsons park förverkligas.

Rosta-Örnsro socialdemokratiska förening:

  1. Vi kommer att arbeta för att den nämnda plaskdammen ska rustas! Och gärna så fort det går, helst 2023 men dock senast 2024.
  2. Vi kommer att arbeta för att en vattenlek i ovan nämnda park definitivt genomförs enligt plan! Och vi kommer att föra fram att den om möjligt ska byggas redan före 2026! 

Johan Kumlin (M), presidieledamot programnämnd samhällsbyggnad:

Vi är principiellt inte emot byggandet av vattenlek i de två parkerna. Vi kommer inte rucka på tidsplanerna då det får konsekvenser för redan beslutade investeringar. Ett förbehåll är dock att vattenkvalitén i dammarna kan hållas på en godkänd nivå så att inga barn blir sjuka av orent vatten.