Mural målning: Södra Ryd
N-O Larsson
Mural målning: Södra Ryd

Många besökare när vi kom till Södra Ryd

När Hyresgäst­föreningen kom till Södra Ryd i Skövde, under sin värvarvecka var det ett stort intresse. Med boendeutvecklare och tipspromenad för både barn och vuxna blev det många samtal om boendemiljö, om hyres­förhandlingar och vad man kan göra.

Tipspromenad, Södra Ryd
N-O Larsson
Ebtisam och hennes barn fick sällskap av Hyresgäst­föreningens boendeutvecklare Mohamed. Hon var nyfiken på Hyresgäst­föreningen och passsade på att bli medlem samtidigt.

Ebtisam stannar till vid våra bord när hon går över Södra Ryds centrumtorg med sina eftermiddagströtta barn. 

Lite nyfiket frågar hon vad vi gör, och kommer i samspråk med vår boendeutvecklare Mohamed. 
- Språket flyter lite lättare när jag kan blanda svenskan med arabiskan, ler han. Nu har vi gått tipspromenaden tillsammans, och jag har översatt några ord och förklarat lite. 
- Vi har bott här i sex år, säger Ebtisam. Nu fick jag lära mig mer om Hyresgäst­föreningen säger hon och tittar på Mohamed. 

Besöket slutar med att Ebtisam blir medlem: 
- Ja, jag är lite nyfiken vad det kan ge och vad det kan betyda, så jag blev medlem! 

Mohamed är tillbaks 
-Det är klart att jag går med, säger Mohamed, 40 när han ordnar det sista med sina uppgifter för medlemsgregistret. Han har just gått med som medlem i Hyresgäst­föreningen igen.  
  
Mohamed ser att Hyresgäst­föreningen fyller ett behov på Södra Ryd i Skövde, där vi är nu: 
- Hyresgäst­föreningen behöver fler medlemmar, hyresvärden ska inte få göra som de vill. Det behövs en stabil motpart. 

Efter att ha bott ett år i Borås är Mohamed nu tillbaks till Södra Ryd, där han trivs. När han går över torget hälsar han på grannarna, tar en pratstund med grillvagnens ägare, skrattar och ler. 

- Men det känns kul att vara med i Hyresgäst­föreningen igen! 

Tre män som besöker oss när vi är på Södra Ryd i Skövde
N-O Larsson
Caydarus tycker att det är ett bra område att bo i och har just gått tipspromenaden med några barn.

Caydarus är en av de som bott länge på Södra Ryd. Han har just gått Hyresgäst­föreningens tipspromenad med ett antal barn runtomkring sig, som han hjälpt med frågorna när det blivit för svårt - som vad en bostadsminister egentligen gör - bygger hus, river dem, eller sitter i regeringen? 

Nu har han kommit från jobbet på Volvo och är på väg hem för kvällen, och konstaterar att han trivs bra. Flera av hans vänner bor i närheten och hans syster bor bara tvärs över gatan: 
- Ja, jag trivs här. De senaste åren har hyresvärden också snyggat upp i området, byggt nya, fina lekplatser för barnen. Det är bra här!