Vuxna och barn krattar i en trädgård

Så får du grannarna att delta på städdagen

När sommaren närmar sig eller höstlöven börjar falla kan det vara en bra idé att arrangera en gemensam i städdag i bostadsområdet. Då blir det rent och fint i området samtidigt som du och dina grannar lär känna varandra bättre. Men vad behöver du egentligen tänka på om du vill planera en städdag?

Så planera du en städdag

  1. Bestäm ett datum och en tid som fungerar för majoriteten av grannarna.
  2. Informera grannarna om städdagen genom att sätta upp lappar i trapphusen, skicka e-post eller sms.
  3. Skriv en lista över uppgifter som behöver göras, till exempel plocka skräp, rensa ogräs, måla bänkar, kratta eller städa i miljörummet.
  4. Se till att det finns utrustning och material för att utföra uppgifterna. Till exempel handskar, soppåsar, penslar och jord.

Hur får du grannarna att vara med på städdagen?

Städdagar är ett jättebra sätt att skapa gemenskap, trygghet och nya bekantskaper mellan grannar i området. Därför kan det vara en god idé att se till att locka med fika, lunch eller varför inte en avslutande grillfest? Se till att städdagen blir en dag där ni blandar nytta med nöje- då kommer fler vilja delta.

Det vara också en bra idé att arbetsuppgifterna inte är allt för jobbiga och svåra. Att kratta löv, plocka skräp eller måla om bänkar och bord är någonting som många klarar av. Att snickra ihop en ny bänk kan däremot vara lite svårare. Hör dig för bland grannarna och se vilka kunskaper som finns, och utgå sedan från det.

Måste du vara med på städdagen?

Att vara med på en städdag är frivilligt. Ingen kan tvinga dig att vara med och din hyresförening har inte heller rätt att ta ut en straffavgift om du inte deltar. Däremot är det inte för intet som uttrycket ’’tillsammans är vi starka’’ finns. För ju fler som hjälps åt, desto fortare går det. Det blir också roligare!

Lycka till!