kvinna rabatt odlar tradgard hero

Så startar du upp en odling

Finns det något trevligare än att skörda grönsaker, bär eller kryddor som man själv har odlat? Det är inte bara de med egen trädgård som kan odla, utan även du som bor i hyresrätt kan göra det. Tillsammans med dina grannar kan du nämligen starta upp en odling i ert bostadsområde och fylla den med allt som är härligt. Men vart börjar man egentligen?

1. Kontakta hyresvärden eller fastighetsägaren

Det första du behöver göra är att fråga din hyresvärd eller fastighetsägare om det är okej att ha en odling i bostadsområdet.

2. Skapa en grupp med dina grannar

När din hyresvärd eller fastighetsägare har gett sin tillåtelse kan du kontakta dina grannar för att se vilka som är intresserade av att starta en odling.

3. Välj en odlingsplats

Vid val av odlingsplats finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Det måste vara mycket solljus, helst minst sex timmar om dagen. I den här videon förklarar Sofia Tungfeld vad som är bra att tänka på vid val av odlingsplats.

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies

4. Planera trädgården

När grannarna är samlade och odlingsplatsen är bestämd är det dags att planera odlingen. Kanske vill varje granne ha sin egen del som de odlar på, och utifrån det kan ni rita upp en trädgårdsplan. Tänk också på vilka verktyg ni behöver och hur ni ska underhålla trädgården.

5. Bygg eller köp en pallkrage eller odlingslåda

Att odla i en pallkrage eller odlingslåda är väldigt smidigt, dessutom ser det trevligt ut. Det går alldeles utmärkt att bygga sin egen odlingslåda eller pallkrage, det är dessutom oftast billigare än att köpa färdiga.

6. Köp frön och jord

Innan ni börjar plantera behöver ni köpa jord, frön och plantor. Tänk på vilka grönsaker och örter som passar bäst för era odlingsförhållanden och klimatet. Köp gärna ekologiska frön och plantor för att främja en hållbar odling.

7. Sköt om odlingen

För att era grönsaker och örter ska må bra behöver ni regelbundet vattna, rensa ogräs samt ta bort skadedjur och döda växter. Detta steg är ett viktigt steg! Inte bara för odlingens skull utan även för att när ni är ute och påta i trädgården som du och dina grannar får möjlighet att umgås. Ta med en termos med kaffe och en burk med kakor, sedan kan ni tillsammans rensa ogräs, fika i er härliga gemensamma trädgård.

8. Dags att skörda!

Efter några veckor eller månader kan ni äntligen börja skörda!