Brun villa gata buskar

Sveriges bästa villaområden

I de mest attraktiva villaområdena bor några av landets rikaste. Men många av våra villaområden är inte hållbara. Det är glest mellan bostäderna, de som bor där behöver ofta åka bil och det finns väldigt lite variation av bostadstyper. Samtidigt är det just här vi har chansen att utveckla framtidens hållbara städer. Vi behöver se över villaområdena, de kan bli nyckeln till den gröna omställningen.


Om rapporten "Sveriges bästa villaområden"

Rapporten är en uppföljning av vår tidigare rapport "Den verkliga trädgårdsstaden" från 2024.  I rapporten lyfte vi fram den blandade trädgårdsstaden som ett hållbart alternativ till den ensidiga villabebyggelsen.

I vår nya rapport har vi undersökt villaområden i Sveriges 20 största städer. Vi har tagit fram ett utvecklingsindex som visar både livskvalitet och brister i hållbarhet. Resultatet visar tydligt att vissa områden har mycket hög livskvalitet samtidigt som de har stora problem med hållbarhet. Det gäller till exempel områden som Djursholm i Stockholm, Långedrag i Göteborg och Bellevue i Malmö. 

Vuxna och barn krattar i en trädgård

Trädgårdsstäder är blandad bebyggelse

I och med att dessa villaområden både är attraktiva och ohållbara, finns det en möjlighet att utveckla dem. Genom att varsamt bygga till lite mer över tid, kan vi förvandla dessa ensidiga villaområden till blandade levande trädgårdsstäder. Det ger fler människor chansen att få bo nära service, grönska och kollektivtrafik. Dessutom skulle villaägarna få fler valmöjligheter om

  • de ska skilja sig
  • någon dör
  • barnen flyttar hemifrån
  • de får sämre ekonomin.