Flytta från lägenhet

Privatvärdarnas ekonomi 2022

Hur lönsamt är det egentligen att äga och förvalta hyreslägenheter? För att ta reda på det har vi undersökt hur ekonomin har sett ut de senaste fem åren hos 28 privata fastighetsföretag runtom i Sverige. Låter det intressant? Då borde du läsa rapporten.

Hur går det för de privata fastighetsägarna just nu?

Även om hela samhället står inför ett tufft ekonomiskt läge just nu kan vi ändå se att det fortfarande går (överraskande) bra för många privata fastighetsföretag. Sen finns det såklart undantag. Vissa privata fastighetsföretag har haft det tuffare än vanligt det senaste året. Det beror på att de expanderade och investerade mycket när räntorna var lägre, vilket har gjort att de är högt belånade nu. Men då ska vi ändå poängtera att det fortfarande går bra för dem. Kanske inte lika bra som tidigare år, men fortfarande bra. 

Visste du att:

  • Under 2022 höjdes hyrorna tre gånger mer än vad de gjort i snitt de senaste tio åren.
  • I snitt motsvarade vinsten hos de 28 fastighetsföretagen en fjärdedel av din hyra 2022. Om du betalade 8 000 kronor i hyra var 2 000 kronor vinst för företagen.
  • Under de fem senaste åren fick de 28 fastighetsföretagen en gemensam vinst på 143 miljarder kronor.

Vad kan vi lära oss av det här?

Att det går alldeles utmärkt att bedriva ett privat fastighetsföretag med vinst i Sverige idag. För även när hela samhällsekonomin befinner sig i ett pressat läge så är den privata hyresrätten en stabil och lönsam investering. Och det visar i sin tur att Sveriges förhandlingssystem fungerar relativt väl i att balansera både hyresgästernas och hyresvärdarnas intressen.