Tvåårigt hyresavtal klart för Botkyrkabyggen

Hyresgäst­föreningen och Botkyrkabyggen har kommit överens om kommande två års hyreshöjningar. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör närmare 11 000 lägenheter. Detta innebär att Botkyrkabyggen kommer höja hyrorna med 4,8 procent under 2024 och 4,5 procent under 2025. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

Efter en höst med rekordhöga hyreskrav och tröga förhandlingar ser Hyresgäst­föreningen att årets förhandlingsomgång till slut börjar öppna upp sig. Senast i raden av överenskomna hyreshöjningar är Botkyrkabyggen där bolaget, efter tuffa men konstruktiva förhandlingar, kommer höja hyrorna med 4,8 procent för 2024, och 4,5 procent för 2025. Botkyrkabyggen yrkade inledningsvis på 8,5 procent för 2024.

– Det blir en hög höjning som många hyresgäster kommer ha tufft att bära, samtidigt är jag trygg i att vi gjort allt för att hålla nere den här hyreshöjningen. Många hyresvärdar har krävt rena skräckhöjningar och här har vi ändå landat på en mer sansad nivå. Att vi även har enats om en tvåårig överenskommelse, det ger en mer långsiktig tydlighet för hyresgästerna, säger Kattis Söderholm, förtroendevald i Hyresgäst­föreningens förhandlingsdelegation för Botkyrka.

Årets förhandlingar präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en kostnadsutveckling med inflationen som drabbat hyresgästerna hårt. Hyresgäster lägger en stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende och många har inte råd med några större hyresökningar. 

Parterna har i denna förhandling haft god dialog och båda har beaktat den partsgemensamma överenskommelsen om grunder för de årliga förhandlingarna.

Kontaktpersoner:

Kattis Söderholm, förtroendevald, Hyresgäst­föreningens förhandlingsdelegation för Botkyrka
Telefon:  070-2808768

Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgäst­föreningen region Stockholm
E-post: manfred.klint@hyresgastforeningen.se
Telefon: 070-6786055