Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgäst­föreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall

“Strutspolitik som svar på den ekonomiska krisen.” Hyresgäst­föreningen kommenterar vårändringsbudgeten

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Det står klart att Tidöpartierna fortsatt saknar politisk handlingskraft för att möta den eskalerande bostadskrisen. Man missar också att ge nödvändigt stöd till landets tre miljoner hyresgäster, även om det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget nu förlängs fram till december 2024.

– Regeringen möter den pågående byggkrisen med strutspolitik. I budgeten finns inga reformer som möter den byggkris vi befinner oss i. Men Sverige har inte råd med fler förlorade år av bostadsbyggande. Tidöpartierna måste dra huvudet ur sanden och agera, säger Marie Linder förbundsordförande på Hyresgäst­föreningen. 

– Byggkrisen kommer att fördjupas med regeringens politik. Det krävs förmånliga bygglån och investerings­stöd för att stimulera byggandet. Att man fortsätter ignorera byggkrisen, även i denna budget, kommer att få katastrofala följder, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgäst­föreningen.

På Hyresgäst­föreningen är man också bekymrade över att regeringen genom budgeten inte fördelar mer resurser till de hårt pressade hyresgästerna. Ränte- och ROT-avdrag beräknas kosta staten 52 miljarder kronor medan den som hyr sin bostad blir utan motsvarande stöd. 

– Regeringen fortsätter att strössla subventioner över den som äger sin bostad i form av ROT- och ränteavdrag medan hyresgäster blir utan. Det är bra att regeringen förlänger det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget men det räcker inte. Barnfamiljerna som nu vänder på varenda krona har rätt att veta om de har råd att bo kvar även under 2025. Här vill vi se en permanent höjning av bostadsbidraget, säger Marie Linder förbundsordförande på Hyresgäst­föreningen.