Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.
Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyres­förhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgäst­föreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

– Sommaren ska vara en tid för återhämtning, för alla och även för hyresgästerna. Många känner fortfarande av stressen efter rejäla hyressmällar två år i rad och dessutom retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med. Att de här hyresvärdarna då vill dra i gång en ny förhandlingsomgång redan innan sommaren, är oerhört stressande för hyresgästerna i Karlskrona. Man visar verkligen ingen sympati för sina hyresgäster. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Inger Borg, ordförande Hyresgäst­föreningen region Sydost.

I de årliga hyres­förhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas till årliga hyres­förhandlingar efter sommaren. Först då är hyres­förhandlingarna för innevarande år klara och då har även kostnadsunderlagen som ligger till grund för hyres­förhandlingarna hunnit bli klara. Det är ovanligt att hyres­förhandlingarna startar innan sommaren, men i år har ett stort antal hyresvärdar i Karlskrona valt att skicka krav om hyreshöjningar redan nu. Man har dock inte gått ut med hur mycket man vill höja hyrorna. Joel Ahonen, som är förste förhandlare på Hyresgäst­föreningen region Sydost, anser inte att hyresvärdarna är seriösa.

– Det här är en väldigt märklig strategi, det blir ungefär som att de här hyresvärdarna vill sätta i gång en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Hur mycket vill de höja hyran och vad ska de här höjningarna baseras på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. För oss känns det här inte som ett ärligt försök att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyres­förhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep, säger Joel Ahonen.

Följande hyresvärdar i Karlskrona har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar:

Ort

Hyresvärd

Karlskrona/Rödeby

AB Brinova Fastigheter AB

Karlskrona

Byggnadsföreningen Hermes UPA

Karlskrona

Danielssons Fastigheter AB

Karlskrona

FJ Förvaltning AB

Karlskrona

Hermanssonbolagen AB

Karlskrona

HSB Sydost

Karlskrona

Härald af Cristiernins Stiftelse H AF

Karlskrona

KB Kvalitetsbostäder AB

Karlskrona

K-na Lutherska missionsföreningen

Karlskrona

Kvalitetsbostäder Karlskrona

Karlskrona

Lagerstråle Fastigheter AB

Karlskrona

Lindeberg Fastigheter

Karlskrona

Lyckeby Bostäder AB

Karlskrona

Navcon Holding AB

Karlskrona/Nättraby

Nättraby Trading AB

Karlskrona

Oleicia Fastigheter AB

Karlskrona

Optimal Living Karlskrona

Karlskrona

Peos Fastigheter i Karlskrona AB

Karlskrona/Fågelmara

Samfast AB

Karlskrona

Stenhusen AB

Karlskrona

Stiftelsen Militärhemmet

Karlskrona

Strengberg Fastigheter AB

Karlskrona

Svenska Bostadsfonden

Karlskrona

Tornudden Investment AB

Karlskrona/Lyckeby

Utklippan AB

Karlskrona

VIBO-HUS Fastigheter AB

Karlskrona

Wahlqvist Fastighetsservice AB

Karlskrona

Wahlqvist Fastigheter