Thomas Grinderslev, förhandlare på Hyresgästföreningen
Inga restriktioner
Thomas Grinderslev, förhandlare på Hyresgäst­föreningen

Marks Bostäder höjer hyrorna med 4 procent

Förhandlingarna om årets hyror mellan Hyresgäst­föreningen och kommunala Marks Bostads AB är klara. Hyrorna höjs retroaktivt med fyra procent från den 1 januari. Överenskommelsen är en sänkning av bostadsbolagets ursprungliga krav på 6,3 procent.

De rekordlånga förhandlingarna mellan Marks Bostads AB och Hyresgäst­föreningen startade i november och berör 3 313 hushåll. I januari valde bostadsbolaget att stranda förhandlingen och kontaktade Hyresmarknadskommittén (HMK), ett partssammansatt tvistlösningsorgan, för ett medlingsbud. Efter övervägande avstod HMK från att lämna något medlingsbud och uppmanade parterna att fortsätta förhandla.

Nu har parterna lyckats nå en överenskommelse som innebär att hyrorna höjs med fyra procent retroaktivt från den 1 januari. Varmhyrorna höjs med fyra procent och kallhyrorna med 3,25 procent. Inför förhandlingen krävde bostadsbolaget att få höja hyrorna med 6,3 procent.

Thomas Grinderslev är förhandlingsledare på Hyresgäst­föreningen och han konstaterar att förhandlingarna varit de tuffaste på väldigt länge.

– Ett år som det här är svårt att vara nöjd med ett resultat som innebär ytterligare utgifter för hyresgästerna. Det är många som redan kämpar för att klara ekonomin. Men genom förhandlingen har vi sparat 5,3 miljoner kronor åt hushållen om man jämför med Marks Bostads krav för 2023.

Tomas Grinderslev är inte förvånad att HMK uppmanade parterna att fortsätta förhandla i och med att bostadsbolaget inte hade förflyttat sig från sitt utgångskrav innan de strandade förhandlingen.

– Det är positivt att vi till slut lyckades nå en lokal överenskommelse genom förhandling. Vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv.

Parterna har kommit överens om att de retroaktiva hyreshöjningarna för januari till april kommer att fördelas på hyresavierna för maj till och med november.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter där värmen ingår i hyran innebär uppgörelsen en höjning på 214 kronor som kan jämföras med det ursprungliga kravet på 337 kronor. I och med att höjningen för årets första fyra månader (856 kr) fördelas över sju månader blir höjningen i maj till november 336 kronor (214 kr + 122 kr) för att sedan vara 214 kronor från och med december.