Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Foto: Marie Walther
Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Klar hyresförhandling: Ny hyra för Landskronahems hyresgäster

Hyresgäst­föreningen och Landskronahem har kommit överens om hyreshöjningar för de kommande två åren. Från 1 januari 2024 höjs varmhyrorna med 4,95 procent och från den 1 januari 2025 med 4,55 procent. Kallhyrorna höjs med 3 procent från 1 januari 2024 och med 2,6 procent från den 1 januari 2025. Presumtionshyror höjs med 2,96 procent från den 1 januari 2024 och med 2,625 procent från den 1 januari 2025.

Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer. Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgäst­föreningen och Landskronahem nått en överenskommelse om hyrorna för 2024 och 2025.

– Att skriva en överenskommelse på så pass hög nivå, historiskt sett, är inte roligt. Vi är medvetna att det blir en tung smäll för många hyresgäster. Med tanke på att vi är inne på andra året med en levnadskostnadskris och att hyresgäster är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Karl-Mikael Jensen, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Årets hyres­förhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.

– En tvåårig uppgörelse skapar därför en viktig framförhållning för hyresgästerna när det gäller kommande boendekostnader, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma nationella överenskommelsen som ska utgöra grund för de årliga förhandlingarna.