Nya hyror för Finnvedsbostäders hyresgäster
Nya hyror för Finnvedsbostäders hyresgäster

Hyrorna klara för Finnvedsbostäders hyresgäster

Hyres­förhandlingarna mellan Hyresgäst­föreningen och Finnvedsbostäder AB är klara. Trots att förhandlingarna hade strandat och ärendet låg för beslut hos Hyresmarknadskommittén har parterna kommit överens. Varmhyror höjs med 68 kronor per kvadratmeter och år från den 1 februari 2024.

Hyresgäst­föreningen och Finnvedsbostäder AB i Värnamo kunde först inte komma överens om nivån på årets hyreshöjning. Eftersom parterna stod för långt ifrån varandra gick ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK), som hanterar ärenden där Hyresgäst­föreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Finnvedsbostäder AB inte kommer överens. I väntan på besked från HMK fortsatte dock förhandlingarna.

- Finnvedsbostäder var villiga att fortsätta hyres­förhandlingarna med oss trots att ärendet redan låg hos HMK. Både bolaget och vi var eniga om att vi ville göra ett sista försök till att komma överens lokalt. Det gör att vi nu kan avsluta förhandlingen och slipper en större retroaktiv höjning, något som hade slagit hårt mot många hyresgäster. Trots att ärendet låg i HMK tycker jag att dialogen med Finnvedsbostäder har varit väldigt god. Flertalet idéer och lösningar diskuterades från bägge håll och slutligen hittade vi en väg framåt. Jag tycker att Finnvedsbostäder är ett positivt och gott exempel där bolaget tar hänsyn till sina hyresgäster och agerar utifrån sin allmännyttiga roll samt visar på en riktig förhandlingsvilja, säger Josef Nuay, förhandlare Hyresgäst­föreningen region Sydost.

Hyrorna för Finnvedsbostäder AB:s hyresgäster höjs med följande:

  • Lägenheter med varmhyra: hyran höjs med 68 kronor per kvadratmeter och år.
  • Lägenheter med kallhyra: hyran höjs med 60 kronor per kvadratmeter och år.
  • Lägenheter som är totalrenoverade: hyran höjs med 53 kronor per kvadratmeter och år.
  • Lägenheter med presumtionshyra utan investerings­stöd: hyran höjs med 47 kronor per kvadratmeter och år.
  • Max-tak på höjning på 600 kronor per månad.

Det innebär följande höjning för en exempellägenhet:

  • En lägenhet på 50 kvadratmeter får en höjning på 283 kronor per månad.
  • En lägenhet på 70 kvadratmeter får en höjning på 397 kronor per månad.
  • En lägenhet på 90 kvadratmeter får en höjning på 510 kronor per månad.

De nya hyrorna börjar gälla från den första februari 2024, vilket innebär att det blir en månads retroaktiv höjning.

- Det ekonomiska läget, med höga kostnadsökningar har påverkat förhandlingarna. Både bolaget och hyresgästerna har fått ökade kostnader. Det är viktigt att det finns en balans och att parterna tar hänsyn till varandras situation, vilket jag tycker att vi har gjort i denna förhandling. Många hyresgäster har redan svårt att få ihop sin ekonomi och en hyreshöjning är en kostnadsökning, oavsett hur stor eller liten den är. Det är något som jag alltid har med mig, säger Josef Nuay.