Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent

Hyrorna klara för Eksjöbostäder

Efter ett beslut från Hyresmarknadskommittén (HMK) är nu årets hyresförhandling mellan Hyresgäst­föreningen och Eksjöbostäder klar. Hyrorna höjs med i genomsnitt 5,4 procent från den första januari 2024. Eksjöbostäder ville från början höja hyrorna med 10,2 procent.

- Vi stod för långt ifrån varandra i förhandlingarna och kunde helt enkelt inte komma överens. Vi hade aldrig kunnat gå med på några tvåsiffriga hyreshöjningar, det är helt orimligt. Jag hade självklart hellre sett en lokal överenskommelse, men när det inte går är det bra att HMK kan kliva in, säger Odisho Anwya, förhandlare Hyresgäst­föreningen region Sydost.

När hyres­förhandlingarna mellan Eksjöbostäder, det allmännyttiga bostadsbolaget i Eksjö, och Hyresgäst­föreningen inleddes ville bolaget höja hyrorna med 10,2 procent. Efter flera försök att närma sig varandra kunde parterna ändå inte komma överens. Eksjöbostäder valde att stranda förhandlingarna och lämna ärendet vidare till HMK. I HMK avgörs tvister där Hyresgäst­föreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Eksjöbostäder inte kan komma överens.

- Det ekonomiska läget påverkar alla och många hyresgäster har det väldigt tufft nu, bara att klara av sin vardag. Hyran är för många den största utgiften varje månad och en hyreshöjning kan få stor påverkan, säger Odisho Anwya.

HMK har nu fattat sitt beslut och hyrorna för Eksjöbostäders hyresgäster höjs med 5,5 procent för lägenheter som har varmhyra, 3,89 procent för lägenheter med kallhyra och 4,05 procent för lägenheter som har presumtionshyra. Presumtionshyra är en särskild hyra som nybyggda lägenheter ofta har och som ligger högre än vanliga hyror. De nya hyrorna gäller från den första januari 2024 och hyresgästerna får därför en retroaktiv hyreshöjning.