Älmhultsbostäder höjer hyrorna med 4,7 procent.
Älmhultsbostäder höjer hyrorna med 4,7 procent.

Hyrorna klara för Älmhultsbostäder

Efter beslut från Hyresmarknadskommittén (HMK) höjer Älmhultsbostäder AB sina hyror med 4,7 procent. Höjningen gäller från 1 april 2023 och hyresgästerna kommer därmed med att få betala retroaktivt.

I början av förhandlingarna ville Älmhultsbostäder AB ha en höjning med 8,9 procent. Det menade Hyresgäst­föreningen var en för hög höjning och parterna kunde inte komma överens.

- Jag förstår att det hårda ekonomiska läget gör det svårt för bostadsbolagen. Men man får inte glömma att alla drabbas, även hyresgästerna som har fått ökade kostnader. Vi måste skydda hyresgästernas intressen och då kan vi inte gå med på för höga hyreshöjningar, säger Lida Zezovska.

När parterna inte kunde komma överens i den lokala förhandlingen, gick ärendet vidare till HMK. Hos HMK hamnar förhandlingsärenden där Hyresgäst­föreningen och ett kommunalt bostadsbolag som Älmhultsbostäder AB inte kan komma överens. Det är nu HMK:s beslut som ligger till grund för bolagets hyreshöjning. Från den 1 april 2023 höjs hyrorna för bolagets 1197 lägenheter med 4,7 procent. Detta innebär att hyresgästerna måste betala höjningen retroaktivt.