Dennis Holmberg, förhandlingsledare
Dennis Holmberg, förhandlingsledare

Hyrorna för 2024 klara för Karlskogahems hyresgäster

Förhandlingarna mellan Hyresgäst­föreningen och Karlskogahem är klara. Uppgörelsen omfattar 1 437 lägenheter och innebär att Karlskogahem höjer hyrorna med 4,5 procent från 1 januari.

- Det har varit en tuff förhandling där ökade kostnader, för både hyresgäster och hyresvärd, stått i centrum. Vårt fokus har varit en balanserad och skälig hyresnivå där hyresgästerna inte ska behöva stå för hela notan. Trots en tuff förhandling har dialogen med Karlskogahem varit bra, vi har gjort upp utifrån de lokala förutsättningarna och att inte dragit ut på tiden så att hyresgästerna riskerar retroaktiva höjningar, säger Dennis Holmberg, förhandlingsledare Hyresgäst­föreningen region Mitt.

Årets hyres­förhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än förra året. Vi har en ekonomisk situation som påverkar alla parter och där hyresgästerna under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.

- Det är tuffa tider för landets hyresgäster, vi är inne i andra året med en levnadskostnadskris. Jag har all respekt och förståelse för den effekt som årets hyreshöjning har för Karlskogahems redan hårt pressade hyresgäster. Men i dessa tuffa tider är det viktigt att vi kan komma fram till en överenskommelse lokalt som ligger på en skälig nivå och där vi säkerställer en fungerande förvaltning för hyresgästerna, säger Marianne Svensson, ordförande förhandlingsdelegationen.