Fastighetsägarna Mittnord lämnar hyresförhandlingarna för alla kommuner i Dalarna
Fastighetsägarna Mittnord, som representerar privata hyresvärdar i Dalarna, väljer nu att lämna förhandlingarna om 2025 års hyror. Detta efter en höst där viljan att nå en uppgörelse varit minimal från Fastighetsägarnas sida.
Publicerat: 2024-12-18
Efter att Fastighetsägarna Mittnord påkallat förhandling i september har de inte lyckats komma med vare sig yrkande eller underlag för förhandling. Något de däremot har förmedlat är att de vill ändra överenskommelsen om när den nya hyran ska börja gälla. I decennier har hyrorna i Dalarna justerats från 1 april, något Fastighetsägarna nu vill ändra till 1 januari. Men trots att de vill tidigarelägga justeringsdatumet för de nya hyrorna har de inte visat någon vilja att komma överens med Hyresgästföreningen.
- De har i stort sett bara suttit av mötena. När yrkande till slut kom nu i mitten av december ligger det på nivåer mellan 13,4–15,2 procent. Helt orimliga yrkanden som vi såklart aldrig kan gå med på, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
- Fastighetsägarna verkar ha surrat fast sig vid skyhöga yrkanden för att sedan vända sig till oberoende skiljeman i stället för att sitta ner med oss vid förhandlingsbordet och komma överens om hyrorna där, säger Marcus
De senaste årens levnadskostnadskris har drabbat hyresgäster hårt och många hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Detta agerande från Fastighetsägarna tillsammans med de höga yrkandena skapar oro bland boende hos privata hyresvärdar i Dalarna.
- I kronor handlar 15 procent om hyreshöjningar på upp till 2 000 kr i månaden, det är helt galet och många hyresgäster skulle inte ha råd att bo kvar, säger Anita Jansson, förtroendevald i Hyresgästföreningen och boende hos privat fastighetsägare i Borlänge.
- På vilket sätt bidrar konflikter och höga hyror till att hantera den ekonomiska kris vi befinner oss i? Alla, både vi hyresgäster och hyresvärdar tjänar på balanserade och rimliga hyresnivåer, ingen tjänar på orimliga yrkanden, utdragna konflikter och chockhöjda hyror, säger Anita
Nu går förhandlingen vidare för avgörande av oberoende skiljeman, ett verktyg som ska användas restriktivt och framför allt som ett tvistlösningsorgan.
- Vi tycker inte att det hade behövt gå till skiljeman över huvud taget, och frågan är om det är detta Fastighetsägarnas medlemsföretag verkligen vill. Jag är övertygade om att detta hade gått att lösa i en lokal förhandling bara Fastighetsägarna hade gett det en ärlig chans, avslutar Marcus Kjellin.
Fastighetsägarnas yrkande per kommun, alla med ändrat justeringsdatum från 1 april till 1 januari 2025:
Avesta 14,8%
Borlänge 15,2%
Falun 13,8%
Gagnef 14,5%
Hedemora 13,5%
Leksand 15%
Ludvika 13,6%
Malung 13,4%
Mora 14,4%
Orsa 14,3%
Rättvik 15,2%
Säter 13,7%
Älvdalen 13,9%
Kontakt:
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Mitt, 070-245 46 13