Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Foto: Marie Walther
Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Landskrona som vill kalla till nya hyres­förhandlingar redan nu

I Landskrona meddelade Lindströms fastigheter, Stena, HSB, Brinova och Sjödin att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyres­förhandlingar. Detta trots att 2024 års hyres­förhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgäst­föreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

– Sommaren är en riktigt tuff tid för många hushåll. Det är en tid på året när många har höga kostnader, när det blir extra kämpigt att få vardagen att gå ihop. Många hyresgäster har dessutom fått rejäla hyressmällar två år i rad, och lägg till de retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med.  Att de här hyresvärdarna då vill dra igång en ny förhandlingsomgång innan sommaren är oerhört stressande för hyresgästerna i Landskrona. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Liz Jönsson, regionordförande på Hyresgäst­föreningen norra Skåne. 

I de årliga hyres­förhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas efter sommaren för att förhandla kommande års hyreshöjning. Först då är hyres­förhandlingarna för innevarande år klara och de kostnadsunderlag som ligger till grund för hyres­förhandlingarna fastställda. Det framgår inte i påkalladena hur mycket hyresvärdarna i Landskrona vill höja hyran eller på vilka grunder dessa höjningar ska ske. 

– Det är som att de här hyresvärdarna vill sätta igång en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Hur mycket vill de höja hyran och vad ska de här höjningarna baseras på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. För oss känns det här inte som ett ärligt försök till att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyres­förhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep. I Fastighetsägarnas påkallande återfinns fastigheter som ännu inte har fått en höjning för 2024 och det är säkert ett stort antal hyresgäster som ännu betalar retroaktiva höjningar från i år. Det är ett oseriöst agerande från Fastighetsägarna Syds sida att påkalla förhandling i detta skede, säger Karl-Mikael Jensen, gruppchef förhandling Hyresgäst­föreningen norra Skåne. 

Följande hyresvärdar i Landskrona har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar:  

Lindströms fastigheter
Stena
HSB
Brinova
Sjödin
Trianon
Tallfarm
JMP fastigheter i Landskrona
Fastighetsbolaget Albano 7
Enen fastighets HB
Gustavssons
Mycklaflons fastighets ab
Bergerska fastighets ab
Pedina ab
Fastighets ab Munskänken 6
Rantzow förvaltning ab
Företagarnas riksorganisation i Landskrona
Sydkällan snickaren ab
Konventet 21 KB
LHE förvaltning ab