Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Foto: Marie Walther
Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Laholm som yrkar på 15,1 procent i hyreshöjning

I Laholm meddelade bland annat SBF, Påhlsson Fastigheter AB, Bo-Bra Fastighets AB och AB Gunnohus att de yrkar på en hyreshöjning på 15,1 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyres­förhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgäst­föreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

– Sommaren är en riktigt tuff tid för många hushåll. Det är en tid på året när många har höga kostnader, när det blir extra kämpigt att få vardagen att gå ihop. Många hyresgäster har dessutom fått rejäla hyressmällar två år i rad, och lägg till de retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med. Att de här hyresvärdarna går ut med ett yrkande om att chockhöja hyran redan nu, visar hur lite förståelse de har för hushållens situation. Jag undrar om hyresvärdarna bryr sig om sina hyresgäster överhuvudtaget?, säger Liz Jönsson, regionordförande på Hyresgäst­föreningen norra Skåne.  

I de årliga hyres­förhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas efter sommaren för att förhandla kommande års hyreshöjning. Först då är hyres­förhandlingarna för innevarande år klara och de kostnadsunderlag som ligger till grund för hyres­förhandlingarna fastställda. Det framgår inte i yrkandet på vilka grunder som dessa höjningar ska ske. 

– Vad baseras denna anmärkningsvärt höga procenten på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. Dessutom finns det hyresgäster som ännu betalar retroaktiva höjningar från i år. För oss känns det här inte som ett ärligt försök till att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyres­förhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi är innerligt trötta på att ha en motpart som helt verkar strunta i dem. Det är ett oseriöst agerande från Fastighetsägarna sida att yrka på en hyreshöjning med 15,1 procent i det här skedet, säger Sofie Lindberg, samordnare för förhandling Hyresgäst­föreningen norra Skåne. 

Följande hyresvärdar i Laholm vill höja hyran med 15,1 procent: 

AB Gunnohus 

Bo-Bra Fastighets AB 

KB Laholmsfalken Fastigheter 

Sbf 12 Getingen Fastigheter AB 

Fastighets AB Laholm Humlan 10 

Länsförsäkringar Halland 

Påhlsson Fastigheter AB 

Fastighets AB Spåret 

Dackekronan Fastigheter AB 

Sbf Inst. 2 Palsternackan Fastigheter AB 

Sbf 14 Rädisan Fastighets AB 

Sbf Bostad Fastigheter 28 AB