Cassandra Cramér, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen
Emelie Asplund
Cassandra Cramér, förhandlingsjurist på Hyresgäst­föreningen.

Hyresgäst får tillbaka 180 000 kronor efter dom i Hyresnämnden

En hyresgäst på Kristinehöjdsgatan i Göteborg kommer att få tillbaka över 180 000 kronor efter att ha betalat för mycket i hyra under tre års tid. Det står klart efter en dom i Hyresnämnden i Göteborg.

Det var efter en omfattande renovering år 2019 som hyresvärden satte en kraftigt höjd hyra för en tvårumslägenhet på 75 kvadratmeter utan att förhandla om hyresnivån med Hyresgäst­föreningen. Den hyresgäst som flyttade in i lägenheten kort därefter har under tre års tid, mellan 2019 och 2022, betalat nästan 11 500 kronor i månaden, trots att hyran var fastställd till knappt 7 000 kronor i den senaste förhandlingsöverenskommelsen som är från 2018.

- Hyresvärden höjde hyran utan att förhandla den med oss vilket är ett tydligt brott mot den förhandlingsordning vi har med hyresvärden. Därför lämnade vi in ett krav om återbetalning av överhyran och ett skadeståndskrav för brott mot förhandlingsordningen till Hyresnämnden, säger Cassandra Cramér, förhandlingsjurist på Hyresgäst­föreningen, som företrätt hyresgästen i hyresnämnden.

I veckan kom Hyresnämndens beslut som gav hyresgästen och Hyresgäst­föreningen rätt. Hyresvärden dömdes att betala tillbaka 178 000 kronor plus ränta till hyresgästen och ska dessutom betala ett skadestånd till Hyresgäst­föreningen på 10 000 kronor.

- När hyresgästernas rättigheter sätts ur spel finns vi där för att företräda våra medlemmar, och vi är såklart jättenöjda med att medlemmen kompenseras för all den överhyra som den fått betala. 180 000 kronor är mycket pengar. För oss på Hyresgäst­föreningen är det också viktigt att markera när hyresvärdar bryter mot våra ingångna avtal, säger Cassandra Cramér.