Hyreshus
Mostphotos
Hyreshus.

Sextiotalets idealboende och dagens boendeideal

En krönika från en förtroendevald.

Från de gamla trånga och omoderna lägenheterna flyttade många människor till bättre och större boenden. Miljonprogrammet lyfte den svenska bostadsstandarden. Barnen fick i många fall egna rum, det byggdes många trerummare och även en hel del fyrarummare, ibland även större lägenheter.
Förutom de väl tilltagna lägenheterna byggdes tvättstugor där flera personer kunde tvätta samtidigt, utan att störa varandra. Många tvättstugor försågs med lekrum. Barnvagnsrum ordnades och cykelrum med gott om plats, byggdes också. Vi ska heller inte glömma de rymliga trapphusen som ofta var försedda med fönster.

På innergårdarna ordnades med lekplatser, gungor, och sandlådor. Föräldrarna hade bänkar och bord där de hade koll på sina barn och kunde ta fika. Gräsmattor anlades och träd planterades.

Naturligtvis byggdes också riktigt stora hus med många lägenheter, det gjorde att många skulle dela på samma utomhusyta. Men i övrigt hade alla nya boenden en bra standard, ljust och luftigt.

Det har naturligtvis hänt en massa sedan miljonprogrammets dagar. Men någonting har definitivt skett, vilket har märkts mer och mer. Det gäller inte endast hyreslägenheter, titta på mäklarnas annonser gällande bostadsrätter. 
”Yteffektivt” är det nya modeordet, ”öppen planlösning” likaså. ”Du får tvättmaskin och tumlare i lägenheten”. ”Till lägenheten hör förråd som du når från din hall”. Jag trivs inte med dessa omskrivningar, för det handlar om något annat, nämligen en billigare produkt som säljs dyrt.

Yteffektivt är för min del en omskrivning av trångt, det handlar om små rum. Sextiotalets trea på 80 kvadratmeter blir istället en trea på 55 kvadratmeter. Öppen planlösning handlar oftast om att kök och vardagsrum finns i samma 
utrymme, inte kul med matos i hela lägenheten. 

Tvättutrustning ingår och låter ju bra, å andra sidan får hyresgästen själv svara för elkostnaden och kanske även vattenkostnaden och torkrum finns inte alls. Förråd i lägenheten är ju ett sätt att slippa bygga förråd, det tas istället av lägenhetsytan. Vem vill ha sina bildäck i ett sådant förråd? I nybyggen är det inte säkert att det finns cykelrum. De luftiga trapphusen ersätts med loftgångar.

Okej, det är moderna kök och utrustningen är bra, men en bostad kräver lite mer. Allt handlar som vanligt om pengar, det som sparas in förvandlas till vinst för den som bygger, säljer eller hyr ut.

Hyresgästen har inte den minsta makt över det här, hyr här eller sök annan lägenhet. I dagens läge med bostadsbrist är inte detta ett fritt val!

--

Är du förtroendevald och också vill skriva en krönika hit och även till sidan 49 i Hem och Hyra? Kontakta oss via mejl: sydost@hyresgastforeningen.se