Bilden visar en gul husfasad
Devon Owens/Unsplash

Dom i Högsta Domstolen förändrar marknaden för hotellägenheter

Högsta domstolen konstaterar att det var en bulvanuthyrning – hyresgästen får bo kvar. Slutsatsen av domen är att ett mycket stort antal hyresgäster som hyr i andrahand har rätt till ett förstahandskontrakt med besittningsskydd och skälig hyra.

Högsta domstolen har nu avgjort ett mål som gett en hyresgäst rätt att bo kvar i sin bostad – en hotellägenhet i ett hyreshus. Domen kommer att beröra ett stort antal hyresgäster som bor på korttidsavtal i hyreshus med hotellägenheter.

Det Högsta domstolen nu gjort är att klargöra hur bulvanregeln ska tolkas. Slutsatsen av domen är att ett mycket stort antal hyresgäster som hyr i andrahand har rätt till ett förstahandskontrakt med besittningsskydd och skälig hyra.

Hyresgästen tecknade ett avtal med ett förmedlingsföretag om att hyra en bostad på Östermalm i andrahand. Hyresgästen kom att betala en hyra som åtminstone var mer än dubbelt så hög än vad en skälig hyra skulle vara. I samband med att hyresgästen anmälde en trasig tvättmaskin blev han uppsagd 2017. Detta blev inledningen till en mångårig och kostsam rättsprocess som nu har fått sin upplösning.

Högsta domstolen konstaterar att uthyrningen genom förmedlingsföretaget endast hade genomförts för att beröva hyresgästen de skyddsbestämmelser som finns i hyreslagen. Därför har nu domstolen bestämt att hyresgästen har ett sedvanligt förstahandskontrakt direkt med fastighetsägaren, vilket innebär en rätt att få bo kvar med skälig hyra.

– Problemen med hotellägenheter, där hyresgäster bor under otrygga förhållanden och inte sällan betalar dubbel eller ibland även tredubbel hyra mot vad som är skäligt, har de senaste åren vuxit lavinartat. Problemet förekommer inom hela Storstockholm men är särskilt utbrett på Östermalm, säger Mats Clauson ordförande Hyresgäst­föreningen Östermalm.

– Domen förändrar nu marknaden för hotellägenheter i hyreshus genom att den kan stoppa hyresvärdar från att ta ut marknadshyra och ge hyresgäster rätt att bo kvar. Nu kommer vi fokusera på att hjälpa hyresgäster som bor i hotellägenheter, säger Bengt Öhman jurist på Hyresgäst­föreningen i Stockholm.

Hyresgäst­föreningen presenterade för ett år sedan en rapport som redovisade uppgifter om att det finns omkring 15 000 bostäder i Storstockholm som hyrs ut på liknande sätt. I direktiven till en nyligen tillsatt statlig utredning indikerar att det i hela landet skulle kunna röra sig omkring 10 procent av hela bostadsbeståndet.[1] Det skulle kunna innebära så mycket som 25.000 hyreslägenheter är undandragna den reguljära bostadsmarknaden bara i Storstockholm.

[1] Se s 7 i Direktiv 2022:17 – Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden