Förtroendevald i parken
Jonas Lundborg
Ingela Mattsson från lokala hyresgäst­föreningen Edsberg

Fråga om grannen behöver något

Katerina Skordilis och Ingela Mattsson är bara några av Hyresgäst­föreningens förtroendevalda som på olika sätt bidragit under corona-krisen. Boendeformen är inte viktig just nu utan vem som behöver hjälp och vem som kan erbjuda hjälp.

– Vi drog igång det här spontant i vår facebookgrupp, berättar Katerina Skordilis. Vi vill att de som är i riskgrupper får hjälp. Att grannar hjälper grannar helt enkelt.

Den 15 mars skrev Katerina ett inlägg i facebookgruppen för de boende på Forvägen i Fittja: ”Det är bra om vi grannar kan samarbeta med varandra, några av våra grannar som är äldre eller tillhör riskgrupper kanske behöver hjälp med ärenden och inköp. Vi som är friska kan hjälpa till - så tveka inte att hojta här i gruppen om det är något ni behöver och uppmana även andra grannar att gå in i gruppen så att fler kan hjälpa och få hjälp!”. 
 
Katerina är aktiv i den lokala Hyresgäst­föreningen men betonar att facebookgruppen och hjälpen är för alla som bor på Forvägen.  
– Vi har peppat att alla kan göra något. Kolla med din granne om hon eller han behöver något när du ändå ska gå och handla. 
 
Hur många i området det är som hjälper varandra har Katerina inte koll på.  – Det är svårt att veta. Många har hemtjänst men de gör inte allt. Andra får hjälp av familjen. 
Själv hjälper hon en granne med bankärenden och handlar mat. Trots att grannen har hemtjänst.   
– Vi uppmanar dom som hjälper att de är noga med att sprita händerna och hålla avstånd. 
 
Katerina hoppas att coronakrisen på sikt leder till grannar vågar kontakta varandra. Att de vågar ta fler initiativ och inte vara så rädda.  
 
Nästan samtidigt som Katerina la upp sitt facebookinlägg diskuterade Ingela Mattsson med resten av styrelsen i den lokala Hyresgäst­föreningen i Edsberg om det fanns några hinder för att de organiserade hjälp till grannar i området. I media hade det rapporterats om att folk försökte lura äldre som tillhörde riskgrupper. Ingela tänkte att Hyresgäst­föreningen kunde vara garant för att ingen skulle bli lurad.  
 
Den 17 mars publicerades ett inlägg där de som vill ha hjälp uppmanas att ringa Ingela i den lokala Hyresgäst­föreningen mellan kl. 10.00 – 18.00. Flera har erbjudit sig att hjälpa till men så länge Ingela hinner med, vill hon sköta det själv. Hon menar att det handlar om att de hon hjälper ska känna sig trygga.  
 
Ingela har nu ett antal grannar som hon hjälper med inköp. Även de som bor i bostadsrätt i Edsberg kan höra av sig om de vill ha hjälp. Ingela berättar att de tidigt fick till stånd ett bra samarbete med ICA-butiken som erbjuder sig att köra hem varor.   
– Jag fick till och med en hälsning från en av tanternas döttrar som bor i Luleå som var glad och tacksam för att hennes mamma får hjälp. Sånt värmer, men det är mest kul att hjälpa till.