Par lagklubba ögonbindel
Mostphotos

Över två miljoner kronor tillbaka till medlemmarna

Även under 2020 lönade det sig att vara medlem i Hyresgäst­föreningen. Genom den juridiska hjälp som alla Hyresgäst­föreningens medlemmar har rätt till, kunde 2 072 028 kronor betalas tillbaka till dem. Dessutom fick 15 hyresgäster hjälp att behålla sitt hyreskontrakt.

Under 2020 har Hyresgäst­föreningens medlemmar i södra Skåne fått hjälp av juridikenheten i olika hyrestvister. Det kan handla om ärenden som skadeståndskrav, både att hyresvärden blir tvungen att betala ut skadestånd till en hyresgäst, och att en hyresgäst slipper att betala skadestånd till en hyresvärd. Det kan också handla om hyresnedsättning, att en hyresgäst får ersättning för att man inte kan använda hela sin lägenhet. Under året har enheten sparat eller tjänat sammanlagt 2 072 028 kronor åt medlemmarna och hjälpt 15 hyresgäster att behålla sitt hyreskontrakt.

– Att få tillbaka pengar i en tvist mot sin hyresvärd är så klart värt väldigt mycket för den hyresgäst som drabbats. Ännu viktigare är att få behålla sitt hem i och med att ett vräkningsbeslut ändras, säger Sead Kurtovic, enhetschef på juridikenheten i Hyresgäst­föreningen region södra Skåne.

Siffran på 15 personer som fått uppsägning och fått behålla sin lägenhet handlar endast om de fall som gått vidare till hyresnämnden eller tingsrätten, där fallet antingen har avgjorts eller parterna ingått förlikning. I praktiken har Hyresgäst­föreningen hjälpt ännu fler personer att bo kvar i sin hyresrätt, i och med att juristerna informerat om vad som gäller om en hyresvärd vill säga upp en hyresgäst.

– Det som också är värt väldigt mycket för hyresgästen är den kunskap man fått om vilka rättigheter man faktiskt har som hyresgäst, i förhållande till sin hyresvärd. Denna kunskap är oerhört viktig och bidrar till en trygghet för hyresgästerna och vi är väldigt glada att vi kan stötta våra medlemmar med detta, de ska känna att de kan luta sig mot oss i de här frågorna, säger Sead Kurtovic.

Exempel på ärenden där medlemmar fått tillbaka pengar:
- Hyresnedsättning på grund av brister i lägenheten.
- Ärenden där hyresvärden inte fått rätt till skadestånd från hyresgästen.

Under 2020 hade Hyresgäst­föreningen region södra Skåne drygt 7000 rådgivningar och ärenden.

Under de tre senaste åren sparade vi så här mycket åt hyresgästerna genom vårt juridiska stöd:
2020: 2 072 028 kr
2019: 1 811 134 kronor
2018: 1 154 214 kronor

För mer information, kontakta:
Sead Kurtovic, enhetschef juridik, 010-459 17 28