Bild av låga lägenhetshus
Jonathan Petersson/Unsplash

Till alla fastighetsägare och ombud

En vädjan från oss till alla fastighetsägare: ha förståelse för dina hyresgästers svårigheter att betala hyran.

Elisabeth Ennefors, förhandlingschef Hyresgästföreningen Region Norrland
Privat
Elisabeth Ennefors Chef förhandling, kommunikation & opinion Hyresgäst­föreningen Region Norrland

Jag heter Elisabeth Ennefors och är förhandlingschef på Hyresgäst­föreningen i region Norrland. Jag vill be dig att ägna några minuter åt att läsa mitt mail. Tack på förhand.

Vi på Hyresgäst­föreningen har tagit ett nationellt beslut om att dra vårt strå till stacken för att begränsa smittspridningen av viruset Covid-19. Vi har bland annat därför sedan i förra veckan låtit våra medarbetare arbeta på distans och vi har stängt ner våra kontor för besök och möten. Vår förhandlingsverksamhet fortgår dock löpande och många av er har under dessa dagar träffat våra förhandlare via telefon/Skype eller via mail. Vi kommer att fortsätta att arbeta såhär under ett antal veckor till och omvärldsläget kommer att få avgöra hur det blir eftersom. Allt för att stoppa smittspridningen.

Som den folkrörelse vi är, känner vi ett stort ansvar för samhällsutvecklingen. Detta innebär, utöver det ovan sagda, att vi i hyresgäst­föreningen bland annat kommer att arbeta i volontärkedjor för att hjälpa de som nu drabbas på olika sätt. Det kan handla om att handla, rasta hundar eller utföra andra stödinsatser för våra medmänniskor som behöver hjälp. Du kan läsa mer om detta på www.godagrannar.nu Allt är möjligt och vi befinner oss nu i en tid då vi mer än någonsin måste ställa upp för varandra. 

I hyresrätten bor de grupper som mer än några andra nu riskerar att bli av med sina arbeten. I hyresrätten bor de grupper som mer än några andra saknar sparmedel. Många är ensamstående med barn och just barnen är de som drabbas hårdast när ekonomin tryter. 

Därför vill jag be dig om något riktigt stort nu. Ha förståelse för dina hyresgästers svårigheter att betala hyran. Ha överseende med försenade hyresinbetalningar. Säg inte upp dina hyresgäster. Sätt inte människor på gatan. Vi riskerar att i pandemins spår möta en masshemlöshet. Det vill ingen av oss ha. Vi ska istället tillsammans och solidariskt kämpa för att sätta stopp för smittspridningen och de konsekvenser som följer av denna. Du kan göra mycket. Det kommer att vara värt det. 

Tack.

Elisabeth Ennefors

Chef förhandling, kommunikation & opinion

Hyresgäst­föreningen Region Norrland