Jurist Niclas Sundell, Hyresgästföreningen
Lennart Jönsson

Så behåller du hyreskontraktet igenom coronakrisen

Coronakrisen drabbar hyresgästerna hårt och allt fler får därför svårt att betala hyran. Hyreslagen är dock tydlig och har inte ändrats trots den situation som råder. Det innebär att en hyresgästs främsta skyldighet fortfarande är att betala hyran och gör man inte det riskerar man att hyreskontraktet förloras.

Vad kan man då göra för att undvika att hamna i en situation där man riskerar förlora sitt hyreskontrakt?

- Det är egentligen ingen skillnad mot vad man kan göra i vanliga fall. Däremot är det många i det här läget som kanske inte är så vana vid att vara i en ekonomiskt stressad situation, vars buffert redan tagit slut eller som för första gången får krav från inkasso, säger Niclas Sundell, enhetschef Juridik.

Han vill därför tipsa om några enkla åtgärder den enskilda hyresgästen själv kan vidta.

·         Om du känner oro för att din ekonomiska situation nu blivit påverkad av coronakrisen bör du, så tidigt du bara kan, se över din situation och vidta åtgärder. Det viktigaste du kan göra nu är att prioritera dina utgifter.

·         Hyran kommer alltid först, vilket innebär att du kanske måste dra ner på vissa andra utgifter. Här kan du ta hjälp till exempel av kommunens skuldrådgivare, som ger kostnadsfri rådgivning om privatekonomi.

·         Kontakta försäkringskassan, du kanske har rätt till bostadstillägg. För att ansöka om försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag, vänder du dig till din kommun.

·         Prata med din hyresvärd tidigt, till exempel om anstånd med hyran. En avbetalningsplan kan vara en bra lösning men också bli ekonomiskt svår på sikt eftersom ingen vet hur länge den här krisen kommer att pågå.

·         Om du pratar med din hyresvärd kanske ni ser helt andra möjligheter till att minska din boendekostnad. Eftersom det är en väldigt speciell situation som ingen av oss har befunnit sig i tidigare, är det viktigt att tillsammans fundera över lösningar som är hållbara för både din hyresvärd och dig som hyresgäst.


För mer information:

Niclas Sundell, enhetschef Juridik, 070-579 24 46