Kvinna står vid en grill som ryker utomhus på gården

Vår på uteplatsen och balkongen

Som vi har gått och väntat på våren och utelivet efter denna långa vinter! Med våren kommer även säsongen för odling och de många festligheterna. Har du en balkong, uteplats eller trädgård att göra fin och duka upp i? Här kommer tips för både odling, grillning, ett trivsamt kalas utomhus och några saker att tänka på!

Litet barn håller en odlingskruka på balkongen

Odla på balkongen

Om din lägenhet har balkong finns det stora odlingsmöjligheter hemma hos dig. Det är inte för sent att sätta frön eller ett par plantor nu. Är det en balkong som ofta är i skugga rekommenderas odling av till exempel smultron, spenat, jordgubbar och sallad. Har du en solig balkong kan du även odla till exempel potatis och morötter. Tänk på att inte odla i för små krukor, utan i lite större som ger växterna utrymme och den mängd vatten som behövs.

En inglasad balkong fungerar precis som ett växthus och lämpar sig för till exempel tomat och chili eller till och med citrus- och olivträd. Men ligger solen på kan det bli för varmt för vissa växter.

Humla i blomma på balkong

Regler kring odling i hyresrätt

När det kommer till blomlådor på balkongen är det tillåtet att hänga dessa på insidan av balkongräcket. Hänger du dem på utsidan riskerar de att ramla ner och skada någon. Du ska också tänka på att överdriven vattning kan leda till att grannarna får vatten på sina balkonger eller uteplatser.

Om du vill plantera en häck på uteplatsen behöver du fråga din hyresvärd om lov i förväg. Din hyresvärd kan ha specifika regler för detta och vilja att området ska vara enhetligt. Även dina grannar kan ha synpunkter. En bra idé kan vara att presentera ett förslag tillsammans med flera grannar, vilket ökar chansen att hyresvärden godkänner förändringar och kanske till och med är villig att bekosta projektet om det rör gemensamma ytor.

Vems ansvar är uteplatsen och balkongen?

Hyresvärdens uppgift är att underhålla balkongen och uteplatsen. Det innebär att värden till exempel ska lösa sådant som behöver åtgärdas allt eftersom huset åldras. Hyresgästen har en vårdplikt som inte bara gäller själva lägenheten utan även balkongen eller uteplatsen. Det innebär att du ska hålla balkongen ren, kratta löv på din uteplats, klippa gräset och buskar med mera. 

Uppdukat kalas utomhus på gården

Tips till utomhuskalas

I maj och juni brukar firanden och högtider dugga tätt som ett ljummet sommarregn. Att kunna duka upp för många ute utan att behöva bekymra sig för regn går att ordna med hjälp av till exempel ett partytält eller presenning mellan träden på gården, eller ett stort parasoll på balkongen eller uteplatsen.

Ett par loppisfyndade trasmattor på balkonggolvet eller på gräsmattan, och solcellslampor i snören högt över borden ramar in själva festligheten fint.

Kanske känner du dina grannar så väl att även de är bjudna på festligheten? Annars kan det vara bra att förvarna dem, ifall ni tänker bli sena eller spela hög musik.

Det här gäller vid fest

Som hyresgäst får du både spela musik och ha fest ibland. Det finns inga tydliga regler för hur ofta man får ha fest eller hur sent man får spela musik. Huvudregeln är att du inte får störa andra hyresgäster, varken på dagen eller natten.​ Om du ska ha fest bör du tala om det för dina grannar i god tid, så  de är förberedda. Då är chansen större att de har överseende med att det låter lite extra just den kvällen. Använd ditt goda omdöme och ta hänsyn till att du bor nära andra människor. 

Kvinna står vid en grill som ryker utomhus på gården

Grilla på balkongen

Lukten av grillad mat brukar få det att vattnas i munnen på de flesta av oss och väcker behagliga tankar på sommar och ledighet. En vanlig fråga som dyker upp kring balkongen är om du får grilla på den. Svaret på frågan är att det är upp till hyresvärden att bestämma om det är tillåtet eller inte. Om du får grilla på balkongen är det alltid bra att fråga sina grannar först. Röken från grillen kan nämligen räknas som en störning. 

Om du bor i en hyreslägenhet kan det vara en god idé att köpa en elgrill som du kan ha på balkongen- så länge det inte finns något grillförbud där. Fördelen med en elgrill är att de ger mindre rök än en vanlig grill, vilket gör att de lämpar sig väldigt bra på den egna balkongen.

Tänk alltid på brandrisken!
Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong innebär flera faror. Förutom att du kan orsaka en brand kan du också drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Du ska aldrig ta in grillen inomhus då rökgaserna är dödsskadliga om de inte ventileras bort. Vår rekommendation är att du inte använder en grill med öppen låga på balkongen eftersom det innebär en större brandrisk. På balkongen bör du använda en elektrisk grill.