Kilbacksvägen i Skövde
Kevin Slåttbakken
Kilbacksvägen i Skövde

De tar fajten

På Kilbacken i Skövde står 22 av grannarna redo. De kan ordna vardagssysslor och ärenden till sina grannar i någon av områdets 272 lägenheter. - Den riktiga krisen har kanske inte kommit hit än, till Skövde, konstaterar Jörgen Kristenssen, Vi får se hur det utvecklas.

Nu har det gått några veckor sedan han kom på idén:  
- Vi har ju många gamla på området och de kan säkert behöva lite hjälp när de inte får gå ut eller kan gå ut, när Coronaviruset kommer på allvar. Då tänkte jag att vi kan väl hjälpa till, vi som är friska. 

- Jag är helt ny som ordförande så corona-krisen är ju en ny situation, fortsätter hans granne, Kevin Slåttbakken. Jörgen kom till mig med sin idé och det lät ju bra, så vi gjorde några lappar och satte upp. 

Inom någon vecka hade de fått ihop ett nätverk med 22 egna volontärer som nu står redo att hjälpa någon av sina grannar (i områdets 272 lägenheter) med ärenden och vardagssysslor. Än har inte behovet varit så stort, det har mest varit telefonsamtal: 

- Det är klart att folk är ju isolerade och kanske ensamma, säger Jörgen, då är det väl bra att de har oss att ringa till och prata en stund. Vi får se vad som händer om och när det blir allvarligare – då kanske det blir mer att göra. 
 
Redan nu tycker Kevin och Jörgen att de märkt en skillnad: det blir ännu mer gemenskap bland grannarna. 
- Jag skulle tro att det blir så att vi fortsätter även när krisen har blåst över, säger Jörgen. 

Se intervjun (med lite knackigt ljud) som vi gjorde med Kilbacken-killarna Kevin och Jörgen:

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies