Boinflytande kan se olika ut - från barnaktiviteter till gemensam grill med uteplats - eller bomöte!
collage
Boinflytande kan se olika ut - från barnaktiviteter till gemensam grill med uteplats - eller bomöte!

När hyresgästerna får inflytande blir boendet bättre 

- På vårt område Sädesbingen i Trollhättan söker vi pengar för att göra aktiviteter främst för barnen . Disco, midsommarfirande och annat som engagerar områdets ungar och som ger oss sammanhållning - och integration för den delen, säger Per Inge Nilsen som är en drivkraft i arbetet.

Att vara delaktig i sin egen boendemiljö, att få vara med och påverka och ta ansvar gör att boendet och upplevelsen kring boendet blir bättre, anser Hyresgäst­föreningen. Boinflytande för hyresgästerna är en av grundbultarna i verksamheten. 

I Trollhättan är det allmännyttiga bostadsbolaget Eidar hyresvärd för 6000 hushåll. Hyresgäst­föreningen har ett avtal med bolaget som ger hyresgästerna ett visst belopp till aktiviteter. En hyresgäst, en lokal hyresgäst­förening eller Eidar kan söka pengar till aktiviteter för boende på en gård, ett område eller för alla hyresgästerna.  
- När vi får in en ansökan beslutar vi, tillsammans med Eidar, om vi ska stödja aktiviteten, berättar Per Inge Nilsen som är förtroendevald i Hyresgäst­föreningen.  

Pengarna som har reserverats hanteras ganska “strikt”, inga reseräkningar eller oklara kostnader  ersätts: allt ska gå till själva aktiviteterna. 
- Det kan bli en bussresa för barn till Hunneberg, på Sädesbingen ordnar vi disco och andra aktiviteter för alla åldrar, ibland blir det till en Ullaredsresa, berättar Per Inge.  
- Jag tycker det är extra roligt när vi gör saker för de yngre – vi ger dem upplevelser att ha med sig i livet och något roligt att berätta om i skolan! 
 
Aktiviteter och ändamål varierar stort. I vår region finns exempel på hur medlemmar ordnat grillplats för grannarna, fixar planteringarna eller har en gemensam festlighet för både barn och vuxna. 
 
Fotnot: De flesta allmännyttiga bostadsbolagen i regionen har liknande avtal. Det finns också privata bolag med liknande system. Hanteringen och reserverade belopp skiljer sig åt. 

Du som vill veta mer om möjligheterna att söka pengar till aktiviteter för dig och dina grannar kan vända dig till din lokala hyresgäst­förening. Om det inte finns någon där du bor kan du starta en. Du kan också vända dig till Hyresgäst­föreningen på 0771-443 443 och tala med en boendeutvecklare för ditt område.