Marie Linder pratar under temadagen barnfattigdom

Barnfamiljers ekonomiska utmaningar växer

Den 20 mars anordnade Hyresgäst­föreningen, Majblomman, Svenska Röda Korset och Rädda Barnen en viktig temadag om barnfattigdom i Sverige. Under dagen lyftes barnfamiljers svåra ekonomiska verklighet. Att inte ha råd att handla frukost, betala hyran eller köpa ett busskort är tyvärr vardag för allt fler.

Över 170 personer inklusive politiker från olika partier, deltog på plats för att prata om den försämrade situationen för barn och barnfamiljer. Under dagen presenterade vi förslag på konkreta åtgärder som kan minska den ekonomiska pressen som många familjer kämpar med. I samband med dagen släppte vi också en ny Sifo-undersökning som visar att de mest utsatta familjerna har det svårare nu än förra året. Målet med dagen var att få politikerna att förstå allvaret i situationen och agera med omedelbara åtgärder för att hjälpa barnfamiljer i Svergie. 

– Många ensamstående mammor tvingas göra brutala prioriteringar just nu. Vi pratar med föräldrar som behöver låna för att klara av hyran. Det gör mig orolig att så många barn i Sverige idag tvingas växa upp med stressen kring ekonomin, som inte får möjligheten att vara just barn. Vi tror att ett omtag kring bostadsbidraget skulle kunna vara en del av lösningen och minska stressen för många familjer som vänder på varenda krona. Det är dags att politiken kliver in och prioriterar barnfamiljer, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgäst­föreningen. 

Tack till alla medverkande deltagare, gäster, politiker och samarbetspartners för en betydelsefull dag! Missade du temadagen? Oroa dig inte, du kan se hela evenemanget på Facebook här.