Sista allmännyttan i Dalarna förhandlad: Orsabostäder klart på 4,44 %

Orsabostäder och Hyresgäst­föreningen har kommit överens om årets hyreshöjning. Det blir 4,44 % från den 1 april. Orsabostäder hade från början yrkat på en hyreshöjning på 7,63 % från den 1 mars.

Den överenskomna hyreshöjningen innebär att hyresgästerna i Orsa får en hyreshöjning på ungefär samma nivåer som övriga kommuner i Dalarnas län där höjningen hamnat mellan 3,5 % och 4,5 %. De senaste åren har hyreshöjningarna i Orsa varit markant högre än genomsnittet.

Det är naturligtvis positivt att vi kan komma överens på en acceptabel nivå. Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar, säger Hyresgäst­föreningens förhandlare Jonas Gabrielsson.

Det råder tuffa förutsättningar i år både för hyresgäster och bostadsbolag. Höga elpriser, den allmänna kostnadsutvecklingen, ökningar på byggkostnader och taxeökningar påverkar. Den överenskomna hyreshöjningen innebär att såväl bostadsbolaget som hyresgästerna kommer att behöva både prioritera och ta av sina reserver.

Uppgörelsen är en kompromiss mellan företagets behov och vad som är rimligt att belasta hyresgästerna med, fortsätter Hyresgäst­föreningens förhandlare Jonas Gabrielsson.

Den framförhandlade höjningen gäller fram till den 1 april nästa år. De senaste åren har hyreshöjningarna antingen skett från 1 mars eller 1 april.

- Det är bra att vi har gjort det tydligt vad som gäller som ordinarie justeringsdatum. Främst för hyresgästerna men även för oss förhandlande parter, säger Hyresgäst­föreningens förhandlare Jonas Gabrielsson. Diskussionen om vad som är en rimlig hyreshöjning lär dock fortsätta även nästa år.

 

Fakta:

  • Hyrorna i Orsabostäder höjs med 4,44 % från den 1 april.
  • Uppgörelsen gäller fram till den 1 april 2024.
  • En höjning på 4,44 % ger en höjning på 222 kr kronor på en månadshyra på 5 000 kr.
  • På en månadshyra på 7 500 kr blir höjningen 333 kr.
  • Orsabostäder har 759 lägenheter.

Kontaktperson: Jonas Gabrielsson, förhandlare på Hyresgäst­föreningen 010-459 15 42