Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgäst­föreningen

Rekordhögt hyreskrav från Essungabostäder

Kommunala Essungabostäder kallar till förhandling och vill höja hyrorna med 8,6 procent från den 1 april. Nu väntar förhandlingar med motparten Hyresgäst­föreningen som representerar de 322 hyreshushållen.

Det allmännyttiga bostadsbolaget, Essungabostäder, kallar till förhandling och presenterar ett historiskt högt krav på 8,61 procent i hyreshöjningar från och med 1 april. Hyresgäst­föreningen, som representerar bostadsbolagets 322 hyreshushåll i förhandlingarna, konstaterar att bolagets krav inte tar hänsyn till den svåra kris som hyresgästerna befinner sig i.

– Det är inte rimligt att Hyresgästerna förväntas ta hela notan för fastighetsägarnas kostnadsökningar när det är tuffa tider. Det kan vi inte acceptera. Även hyresgästerna har drabbats av ökade kostnader på flera håll och många har svårt att klara av vardagen. Vi hoppas att vi kan hitta en balanserad och rimlig lösning för både hyresgästerna och bostadsbolaget, säger Håkan Skött, som leder Hyresgäst­föreningens förhandlingsgrupp.

För en genomsnittlig tvåa skulle Essungabostäders krav innebära en höjning med 506 kronor i månaden eller 6 072 kronor per år, det vill säga mer än en extra månadshyra.