Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Hyresgäst­föreningen
Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgäst­föreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Rättat pressmeddelande: Efter beslut från HMK – hyrorna klara för Tranemobostäders hyresgäster

Nu är 2024 års hyror klara för Tranemobostäders 819 hyreshushåll. Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär att hyrorna höjs med 5,55 procent, retroaktivt från 1 januari i år. Hyresgäst­föreningen beklagar att strandningen medförde att överenskommelsen dröjde men konstaterar att hyresgästerna slapp höjningar på drygt elva procent.

Beslutet innebär att hyresgästerna får en retroaktiv höjning av hyran med 5,55 procent. Hyrespåslaget för årets första fem månader kommer att fördelas på hyresavierna för juni, juli och augusti.

– Det är en hög höjning som tyvärr kommer vara tuff för hyresgästerna. Men det är positivt att HMK tog hänsyn till våra invändningar. Deras beslut innebär en halvering av Tranemobostäders krav, säger Abdukadir Abdulle, förhandlingsledare på Hyresgäst­föreningen.

Bostadsbolagets ursprungliga krav låg på 11,2 procent och då parterna stod långt ifrån varandra valde Tranemobostäder att avbryta förhandlingarna och begärde medlingshjälp från Hyresmarknadskommittén (HMK). Eftersom HMK inte kunde komma fram till något medlingsförslag, och parterna fortfarande stod långt ifrån varandra fattade HMK beslut om hyrorna för 2024.

– Vi flaggar alltid för att de största förlorarna på strandningar är hyresgästerna i och med att förhandlingen då drar ut på tiden. Nu blir det fem månaders retroaktiva hyror då avierna för maj redan skickats ut. Det kommer att bli jättetufft då många redan har svårt att få ekonomin att gå ihop, förklarar Abdukadir Abdulle.

För en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs hyran med 306 kronor vilket kan jämföras med bostadsbolagets ursprungliga krav på 617 kronor.