Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Fotograf: Marie Walther
Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Svalövbostäders hyresgäster

Hyresgäst­föreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Svalövsbostäder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 1080 lägenheter i Svalöv. Från och med 1 mars 2024 höjer Svalövsbostäder hyrorna med 5,25 procent för varmhyror samt 3,5 procent för kallhyror. Bostadsbolaget ville först höja hyran med 7,9 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgäst­föreningen och Svalövsbostäder nått en överenskommelse om hyror för 2024. Överenskommelsen innebär att varmhyror höjs med 5,25 procent och kallhyror med 3,5 procent, från 1 mars 2024. 
 
– Vi har pressat ner fastighetsägarens yrkande en bra bit, men att landa på dessa nivåer är inte roligt eftersom vi är medvetna att det blir en tung smäll för många. Med tanke på att vi är inne i andra året med en levnadskostnadskris och hyresgäster som är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.  
 
Årets hyres­förhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.  

– I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det i år har blivit högre hyreshöjningar. Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Vi har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, säger Jens Svensson, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne. 
 
Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma överenskommelsen som grund för de årliga förhandlingarna.