Jens Svensson, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Foto: Marie Walther
Jens Svensson, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Göingehems hyresgäster

Hyresgäst­föreningen och Göingehem har kommit överens om hyreshöjningar för de kommande två åren för 1 232 lägenheter. Från 1 januari 2024 höjs hyrorna med 4,95 procent och från den 1 januari 2025 med 4,55 procent.

Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer. Göingehem ville först höja hyran med 10,8 procent. Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgäst­föreningen och Göingehem nått en överenskommelse om hyrorna för 2024 och 2025.

– Vi har pressat ner fastighetsägarens yrkande, men att skriva under på den här nivån är inte roligt eftersom vi är medvetna att det blir en tung smäll för många. Med tanke på att vi är inne i andra året med en levnadskostnadskris och hyresgäster som är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Jens Svensson, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Årets hyres­förhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.

- I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Att vi har enats om en tvåårig överenskommelse ger en mer långsiktig tydlighet för hyresgästerna. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det har blivit högre hyreshöjningar i år. Vi har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med då det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster, säger Josip Kobas, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.