Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Foto: Marie Walther
Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgäst­föreningen norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för AB Kvidingebyggens hyresgäster

Hyresgäst­föreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget AB Kvidingebyggen har enats om en ny hyresöverenskommelse för 550 lägenheter i Åstorp. Från och med 1 februari 2024 höjer Kvidingebyggen hyrorna med 4,95 procent på varmhyror, 3 procent på kallhyror och 3 procent på presumtionshyror.

Efter konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgäst­föreningen och Kvidingebyggen nått en överenskommelse om hyror för 2024. Överenskommelsen innebär att Kvidingebyggen höjer hyrorna med 4,95 procent på varmhyra, 3 procent på kallhyra och 3 procent på presumtionshyra från 1 februari 2024.

– Efter lokala förhandlingar har parterna träffat en överenskommelse. Att skriva under på den här hyreshöjningen är inte roligt, vi är medvetna att det blir en tung smäll för många. Vi är inne i andra året med en levnadskostnadskris och hyresgästerna är väldigt hårt pressade ekonomiskt. Även om vi helst hade velat se en lägre höjning så måste båda parterna i en förhandling vara villiga at närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förhandlingar. Det är vad som skett här. Denna förhandling har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Årets hyres­förhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.

- I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det i år har blivit högre hyreshöjningar. Genom överenskommelsen visar vi att det går att komma överens om båda parter har en vilja och verkligen försöker, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma överenskommelsen som grund för de årliga förhandlingarna.