Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgäst­föreningen

Hyresgäst­föreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål

I slutet av mars begärde Hyresgäst­föreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

- Hyresgäst­föreningens uppfattning är att tvistlösningsorgan likt skiljemannaförfaranden ska användas restriktivt. Vi är glada att en överenskommelse har kunnat nås efter medlingen. Det visar att förhandlingssystemet fungerar, säger Sophia Fors, förhandlare på Hyresgäst­föreningen.

Överenskommelsen innebär att lägenheter där värmen ingår i hyran höjs med 5,35 procent och kallhyror med fem procent från den 1 april. Inför förhandlingarna begärde Fastighetsägarna att hyran skulle höjas med elva procent.

– Vi har verkligen kämpat för att pressa det rekordhöga kravet. Trots att det kommer att bli tufft för många hyresgäster blir det i alla fall ingen chockhöjning på elva procent, konstaterar Sophia Fors.

Faktaruta:

Kommun

Antal fastighetsägare som Fastighetsägarna
GFR företräder

Antal hushåll som Hyresgäst­föreningen företräder

Krav

Överenskommen
hyreshöjning

Bengtsfors

                    6

                  73

11,0 %

4,50 - 5,60 %

Dals-Ed

                    4

                  81

11,0 %

3,34 - 5,45 %

Färgelanda

                    1

                    6

11,0 %

4,85 %

Mellerud

                    2

                  38

11,0 %

5,10 - 5,60 %

Åmål

                  10

                200

11,0 %

5,00 - 5,35 %