Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgäst­föreningen

Hyresgäst­föreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet

I slutet av mars begärde Hyresgäst­föreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

- Hyresgäst­föreningens uppfattning är att tvistlösningsorgan likt skiljemannaförfaranden ska användas restriktivt. Vi är glada att en överenskommelse har kunnat nås efter medlingen. Det visar att förhandlingssystemet fungerar, säger Sophia Fors, förhandlare på Hyresgäst­föreningen.

Överenskommelsen, som träder i kraft 1 april, innebär att lägenheter med kallhyra höjs med 4,9 procent. Hyrorna där värmen ingår höjs med 5,35 procent i Trollhättan och 5,4 procent i Lilla Edet. Inför förhandlingarna krävde Fastighetsägarna att hyrorna skulle höjas med 11,5 procent i båda kommunerna.

– Vi har verkligen kämpat för att pressa det rekordhöga kravet. Trots att det kommer att bli tufft för många hyresgäster blir det i alla fall ingen chockhöjning på 11,5 procent, konstaterar Sophia Fors.

Faktaruta:

Kommun

Antal fastighetsägare som Fastighetsägarna
GFR företräder

Antal hushåll som Hyresgäst­föreningen företräder

Krav

Överenskommen hyreshöjning

Trollhättan

                     31

                   918

11,5 %

          4,90 - 5,35 %

Lilla Edet

                     18

                   431

11,5 %

          4,90 - 5,40 %

Mellerud

                       2

                     38

11,0 %

          5,10 - 5,60 %

Vänersborg

                     36

                1 218

11,5 %

          3,23 - 5,30 %