Text från TT

Hammaröbostäder strandar hyres­förhandlingarna

Hyresgäst­föreningen och Hammaröbostäder har träffats vid flera förhandlingstillfällen men inte lyckats komma fram till en uppgörelse. Hammaröbostäders ursprungsyrkande var på 10,6 procent och i förhandlingarna har deras slutbud hamnat på 7 procent. Nu har alltså Hammaröbostäder valt att stranda förhandlingen.

- 7 procent är inte rimligt och det är en höjning som hyresgästerna inte klarar av, säger Emelie Lindström, förhandlingsledare på Hyresgäst­föreningen.

Från Hyresgäst­föreningens sida anser man att Hammaröbostäder inte klarat av att tydligt visa på sitt behov av en hyreshöjning utifrån de lokala förutsättningarna.

- Det är väldigt olyckligt att ett allmännyttigt bolag inte kan ta ett större ansvar för sina hyresgäster. Det ansvaret har de inte visat vid förhandlingsbordet och inte genom slutbudet på 7 procent, avslutar Emelie Lindström.

Efter att Hammaröbostäder nu skickat in ansökan till Hyresmarknadskommittén (HMK) innebär det att HMK antingen kan lämna tillbaka ärendet till parterna för att fortsätta förhandla. De kan också välja att lämna ett medlingsbud för parterna att ta ställning till. Kan parterna fortfarande inte enas bestäms hyrorna av HMK.

Kontakt: Emelie Lindström, förhandlingsledare, 073-809 15 04 eller emelie.lindstrom@hyresgastforeningen.se