Thomas Grinderslev, förhandlare Hyresgästföreningen
Thomas Grinderslev, förhandlare Hyresgäst­föreningen

Förhandlingen om Karlsborgsbostäders nya hyror är klar

Hyresförhandlingen mellan Karlsborgsbostäder och Hyresgäst­föreningen resulterade i ett avtal som sträcker sig över två år och berör 459 hushåll. Den 1 mars stiger hyrorna med 5,5 procent i snitt och i mars 2025 med ytterligare 4,98 procent i snitt.

När förhandlingarna startade stod parterna långt ifrån varandra. Kommunägda Karlsborgsbostäder presenterade ett historiskt högt krav på 8,6 procent med hänvisning till ökade kostnader för taxor, räntor, underhåll och förvaltning. Hyresgäst­föreningen, som i förhandlingen representerade de 459 hyreshushållen, ansåg att kravet var oskäligt högt. Efter hårda förhandlingar har nu parterna lyckats få till en överenskommelse som sträcker sig över två år.  

Höjningen räknas ut i kronor per kvadratmeter vilket innebär att det är storleken på lägenheten som avgör hyreshöjningens storlek. Den 1 mars höjs hyran med 65 kronor per kvadratmeter och år och i mars 2025 med ytterligare 62 kronor per kvadratmeter och år.

Enligt Thomas Grinderslev, förhandlare på Hyresgäst­föreningen, har det varit tufft att nå en överenskommelse eftersom både hyresgästernas levnadsomkostnader och bostadsbolagets kostnader för att äga och förvalta sina fastigheter ökar samtidigt.

– Att hitta en balanspunkt i förhandlingen har varit en utmaning. Parterna har trots det svåra läget lyckats enas i en kompromiss som vi kan stå bakom. Vi vet att detta är en tuff höjning som kommer att kännas för många som redan kämpar med sin ekonomi. Men vi har pressat höjningen så mycket som vi bara kunnat. Nu stannar höjningen för en tvåa på 60 kvadrat på 325 kronor i år vilket kan jämföras med bolagets krav på 507 kronor, säger Thomas Grinderslev.

Räkna ut din hyreshöjning

För att räkna ut vad överenskommelsen innebär för dig tar du höjningen och multiplicerar med din lägenhets kvadratmeteryta. Summan du får dividerar du med 12 månader.

Exempel 1: 65 kr x 60 kvm = 3 900 kr per år / 12 månader = 325 kronor per månad.