Förhandlare, Hyresgästföreningen
Förhandlare, Hyresgäst­föreningen

Förhandlingen om Edethus nya hyror är klar

Nu är hyresförhandlingen mellan Edethus och Hyresgäst­föreningen klar. Uppgörelsen innebär att hyrorna höjs med 5,1 procent i genomsnitt från den 1 april vilket är en sänkning av bostadsbolagets ursprungliga krav på 9,5 procent.

När förhandlingarna startade stod parterna långt ifrån varandra. Kommunägda Edethus presenterade ett historiskt högt krav på 9,5 procent med hänvisning till ökade kostnader. Hyresgäst­föreningen, som i förhandlingen representerade de 283 hyreshushållen, ansåg att kravet var oskäligt högt. När avtalet nu är undertecknat, stannar årets hyreshöjning på 5,1 procent i genomsnitt.

– Det här är en hög hyreshöjning som kommer vara kännbar för hyresgästerna. Men vi har inte gått med på något som var högre än nödvändigt och uppgörelsen ligger långt under kravet på 9,5 procent, säger Sophia Fors, som ledde Hyresgäst­föreningens förhandlingsgrupp.

Höjningen varierar mellan 4,8 och 5,9 procent beroende på vilken fastighet man bor i. De flesta får en höjning på 4,9 procent för kallhyra och 5,4 procent om värmen ingår i hyran.

Förhandlingsresultatet innebär att hyran för en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs med 296 kronor i stället för 551 kronor som var bolagets ursprungliga krav.