Förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. Fotograf: Mikael Malmborg
Förhandlare på Hyresgäst­föreningen region norra Skåne. Fotograf: Mikael Malmborg

Efter beslut från HMK – nu är hyrorna klara för AB Höganäshems hyresgäster

Hyrorna är klara för det allmännyttiga bostadsbolaget AB Höganäshem som berör cirka 1300 lägenheter. Efter beslut från Hyresmarknadskommittén landar uppgörelsen på en hyreshöjning på 4,65 procent från och med 1 januari 2023 – ett resultat som Hyresgäst­föreningen, som företrädare för hyresgästerna, önskat vore lägre.

 – Vi från Hyresgäst­föreningen tycker att det är beklagligt att en allmännytta som AB Höganäshem inte kunde ta ett större ansvar med tanke på den svåra ekonomiska situationen som drabbar våra medlemmar och hyresgäster. Hade vi fått bestämma hade nivån i ett läge som det här inte hamnat på 4,65 procent men vi har efter beslut från Hyresmarknadskommittén, HMK, tvingats att acceptera den här nivån säger Peter Olsén, förhandlare Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

– Vi hoppas att till nästa år, och framöver, att AB Höganäshem lever upp till sin roll som stadens allmännyttiga bostadsbolag. Vi tror att det är bäst i längden för både hyresgästkollektivet, samt AB Höganäshem som bolag, att förhandlingarna sköts lokalt mellan parter som kan de lokala förutsättningarna säger Peter Olsén, förhandlare Hyresgäst­föreningen region norra Skåne.

Våren 2022 slöts en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgäst­föreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen.

För mer information, kontakta:
Peter Olsén, förhandlare Hyresgäst­föreningen region norra Skåne
Telefon: 0771-443 443
Peter.olsen@hyresgastforeningen.se 

Thinh Le Dinh, förhandlare Hyresgäst­föreningen region norra Skåne
Telefon: 0771-443 443
Thinh.ledinh@hyresgastforeningen.se


 

Region Norra Skåne
Regional pressjour Norra Skåne
010- 45 91700
press.norraskane@hyresgastforeningen.se