barnkalas hyresratt

Så ska vi fira!

Den 19 januari arrangerade Hyresgästföreningen en kick-off för organisationens 100-årsfirande. Kvällen presenterades av projektledaren Sophia Lövgren. Under kick-offen informerade vi om satsningen Din Drömlokal, årets medlemserbjudanden samt om utlottningar till medlemmar. Kvällens talare var Marie Linder, Erik Elmgren, Ola Palmgren och Nina Hedlund som alla delade med sig om vad de tar med sig in i Hyresgästföreningens hundrade år.

Under kvällen uppstod dessvärre vissa tekniska problem med livesändningen. Av den anledningen har vi i stället för att publicera sändningen i dess ursprungliga videoformat valt att sammanfatta kvällens guldkorn på den här sidan!

Vad kan vi förvänta oss av det här firandet,  projektledare Sophia Lövgren?

- Vi kan förvänta oss ett fullspäckat år med flera spännande projekt och aktiviteter som kommer genomföras runtom i landet. Jag hoppas att alla medlemmar och förtroendevalda ser det här året som en möjlighet för oss att tillsammans fira allt som har varit – och allt som är framför oss.  

Marie Linder
Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen

Vad tar du med dig in i vårt 100-årsfirande, förbundsordförande Marie Linder?

Jag vill att vi ska gå in i det här året med stolthet över vad vi har åstadkommit under vår 100-åriga historia. Tack vare Hyresgästföreningens arbete har hyresgästerna idag rättigheter som man bara kunde drömma om för 100 år sedan. Men trots våra framsteg finns det fortfarande utmaningar framför oss.

Just nu pågår tuffa hyresförhandlingar runtom i landet där vi gör allt i vår makt för att begränsa hyreshöjningarna. Vi ser också hur bo-orättvisan fortsätter att göra hyresrätten dyrare, bland annat genom en orättvis beskattning som vi behöver få bukt med.

Därför ska vi fortsätta utveckla vårt arbete. Vi ska utbilda oss och hitta nya metoder när kampen för bättre levnadsvillkor fortsätter. När Hyresgästföreningen nu fyller 100 år så är det med glädje jag ser att vi fortsätter vara en livlig folkrörelse, där många aktiva medlemmar och förtroendevalda fortsätter att kämpa och göra skillnad, för hyresgästernas skull.

Vad betyder det här 100-årsfirandet för dig, förbundschef Erik Elmgren?

Även för mig handlar det här firandet om att vi ska vara stolta över vår verksamhet och det som har varit, samtidigt som vi ska blicka framåt. De kommande 100 åren kommer vara utmanande och det gäller att vi hänger med i utvecklingen. Jag önskar att vi i år fokuserar på att vara en kunskapsorganisation som fortsätter säga ja till saker. När vi tittar tillbaka i historien kan vi se att vi arbetar med samma frågor nu som för 100 år sedan. Det är trångbott, låg bostadsproduktion, höga hyror och dåliga hyresvillkor. Jag vill att vi tillsammans och med stort självförtroende ska göra allt vi kan för att lämna över vårt arbete till kommande generationer på ett bra sätt.

Vi ska också komma ihåg att vi är unika i vårt slag – vi är Sveriges snabbast växande folkrörelse och världens största hyresgästförening. Vi finns överallt, från norr till söder skapar vi trygghet för hyresgäster –  och det ska vi fortsätta göra. Vi ska verkligen vara stolta över det arbete som vi varje dag gör – och kommer fortsätta göra i 100 år till.

Vad ser du fram emot mest under detta firande, styrelseledamot Ola Palmgren?

Jag brinner för kvarterslokalerna i våra bostadsområden och den magi som sker där. Därför ser jag verkligen fram emot det kommande projektet Din drömlokal, som går ut på att en kvarterslokal i varje region kommer få chansen att få en rejäl uppfräschning. Kvarterslokaler är verkligen en plats som möjliggör gemenskap, engagemang, trygghet och inflytande över sitt boende – och det är något som vi de kommande 100 åren ska fortsätta förvalta och värna om.

Vill du läsa mer om varför kvarterslokaler spelar en sådan betydande roll för hyresgäster runtom i landet? Kolla då in powerpoint-presentationen som Ola visade under kvällen!

Hur kan vi bli fler i vårt firande, nationella strategichefen för 51/22 Nina Hedlund?

I samband med 100-årsfirandet ska vi givetvis passa på att ge extra mycket mervärde till medlemmarna. Vi kommer därför lansera några nya spännandet och attraktiva medlemsförmåner/medlemserbjudanden under året, där det varje månad kommer ske utlottningar till våra medlemmar. Under januari månad lottade vi ut biobiljetter medan vi i februari lottar ut tre månader gratis träningskort hos Nordic Wellness. Håll utkik i medlemstidningen Hem & Hyra eller i vår förmånsapp!