Relationer byggs i det vilda

I Norrköping har man kommit på en dundermetod för att bygga relationer mellan grannar, mellan hyresgäster och fastighetsägare och mellan hyresgäster och Hyresgästföreningen. Man åker bort från sina bostadsområden, ut i det vilda.

Kårlmården

Fotograf Kolmården, Rickard Monéus

Varje sommar, sedan många år tillbaka arrangerar Hyresgästföreningen, i samarbete med olika bostadsbolag, resor till Kolmårdens djurpark. Åse Zimmergren som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen beskriver hur betydelsefullt det här upplevs av hyresgästerna.

– Det är viktigt för gemenskapen. Man blir en i gänget. Det här har blivit en efterlängtad och återkommande sak hos oss som lockar hundratals varje år. För många blir det här det enda man har råd att göra med familjen på sommaren och då gör man det på samma villkor som alla andra, säger hon.

Bussar avgår från olika platser i Norrköping och tillsammans tar man sig till djurparken. Arrangemanget och subventionen av priset är en gemensam insats från Hyresgästföreningen och bostadsbolaget.

Men är det verkligen bra att åka bort från det bostadsområde där man ska bo och umgås tillsammans, i stället för att hitta metoder på hemmaplan för att öka inflytande och gemenskap?

– Det ena utesluter väl inte det andra. De här resorna samlar mycket folk från olika kulturer, olika åldrar och olika samhällsklasser och man lär känna varandra på ett sätt som man inte gör på hemmaplan. Inget vi gör i bostadsområdena brukar vara lika uppskattat att delta i, säger Åse Zimmergren.

Under de dagar som hyresgäster samlas i parken står umgänge högt i kurs. De flesta har med sig matsäck och sitter tillsammans på stora öppna platser och mumsar i sig medhavd mat.

Och som om inte det vore nog har man också möjlighet att på ett otvunget sätt möta sin hyresvärd och ställa frågor eller framföra kritik. Väl hemma igen har många lärt känna nya människor, sina grannar. Möjligheten att bygga vidare på dessa nätverk är goda.

– Det märks att de som kommer med får jättebra kontakt med varandra och så fort vi kommer hem är första frågan när vi ska åka igen, säger Åse Zimmergren.