Alla kan göra något

Anita Landegren, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrköping stöttar sedan snart ett år tillbaka familjen Youlak, en syrisk familj. Hon träffar dem en gång i veckan helt ideellt och hjälper dem med diverse saker så att de lättare kan komma in i det svenska samhället.

Familj i soffa

Anita träffade familjen på asylboendet Getå utanför Norrköping förra sommaren. Detta efter att hennes dotter Linn, som höll i svenskundervisningen för asylsökande, hade berättat om familjen. Anita kände genast för familjen och ville hjälpa dem så gott hon kunde.

Anita har genom Rikshem hjälpt familjen att få en bostad. Hon besöker dem nu en gång i veckan för att hjälpa dem med saker som dyker upp. Det kan vara att fylla i papper till olika myndigheter, läkarbesök med mera.

– Våra myndigheter samarbetar inte med varandra och det gör det extra svårt när man inte kan svenska, säger Anita Landegren.

Anita berättar också att även vardagliga saker är viktiga att informera om såsom att hålla tider som man har bokat, använda elgrill på balkongen med mera. I andra länder har de andra regler och då är det viktigt att vi förmedlar våra.

– Det känns oerhört bra att kunna hjälpa familjen Youlak. Det är så många som behöver hjälp och det behövs inte så mycket. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Anita Landegren.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.