Spindeln i Gubbängen tar vara på engagemanget

Den lokala hyresgästföreningen Spindeln vann utmärkelsen som Årets lokala Hyresgästförening på LH-galan för sitt arbete för hållbarhet och sin inställning att ”ingenting är omöjligt”.

– Vi resonerar som så, att allt man har plats att ha om man bor i villa kan vi ha gemensamt i lokalen och på gården, säger Ellie Andersson, ordförande i LH Spindeln.
På kvarterets gård finns hönshus, växthus och pallkragar där hyresgästerna odlar. Gym, symaskin och yogagrupp finns i lokalen och nu även en svamp- och växttork. På ingång är även en gemensam el-lådcykel och till nästa sommar ska det finnas kaniner på gården.
– Det gäller att inte vara rädd för att prova nya saker. Det enda man kan få är ju ett ”nej”, säger hon.

Den stora utmaningen för den lokala Hyresgästföreningen är att skapa engagemang hos hyresgästerna, menar Ellie Andersson.
– Det är som om det fanns en tröskel att ta sig över. Det räcker inte med ett nyhetsbrev eller en lapp i porten utan oftast krävs det lite mer för att människor ska engagera sig, säger hon.
Att passa på att prata med folk när föreningsmedlemmarna är ute och grillar eller fixar i växthuset är det viktigaste. Och att visa att engagemanget är värt ansträngningen:
– Vi känner oss otroligt priviligierade som får bo så här. Att vi slipper bo i villa och i stället kan dela på ansvaret, säger Ellie Andersson.


Ellies tips för att skapa engagemang:
1. Passa på att prata med folk när ni har aktiviteter och bjud in dem.
2. Facebook och nyhetsbrev är bra för att sprida information, till exempel. ”Ikväll grillar vi – kom med!”
3. Var inte rädd för att prova nya saker – vad är det värsta som kan hända?
4. Alla boende ska känna sig inbjudna och få vara med.

Ellie Andersson, ordförande i LH Spindeln