Hemmatapetserare fick sänkt skadestånd

En hyresgäst i Malmö fick ett skadeståndskrav på 27 000 kronor när han flyttade ut från sin lägenhet. Genom Hyresgästföreningen fick hyresgästen hjälp att bestrida kravet och det sänktes till 10 800 kronor.

Hyresvärden hade haft slutbesiktning av lägenheten utan hyresgästens närvaro och därefter skickades ett betalningskrav till hyresgästen.

Under de åtta år som hyresgästen bott i lägenheten hade inte hyresvärden utfört något underhåll. Hyresgästen hade därför själv tapetserat om i  vissa rum. Hyresvärden hävdade att arbetet inte var fackmannamässigt utfört. Hyresgästen medgav att ett av rummen inte var tillräckligt omsorgsfullt tapetserat och han var medveten om att hans barn ritat på en av väggarna. Detta såg han ingen anledning att inte betala ersättning för.
– Många hyresgäster kan hamna i en sådan här situation när de själva vill tapetsera om och göra fint i sin lägenhet. Hyresgästen är väldigt nöjd med utgången av fallet. Han ville göra rätt för sig men inte betala några oskäliga avflyttningskrav, säger Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.