Det lönar sig att protestera!

Tack vare Hyresgästföreningens protester blev det inget vinstuttag från LKF. I sista stund blev det en majoritet i kommunfullmäktige som motsatte sig det planerade uttaget på 15 miljoner kronor. − Jag är rent euforisk. Det känns fantastiskt att se att det lönar sig att visa sig, agera och protestera, säger Bengt Karlsson, som är föreningsordförande för Hyresgästföreningen Lund-Sjöbo.

Inför kommunfullmäktigemötet i juni 2016 befarade man att värdeöverföringen skulle röstas igenom med minsta möjliga marginal. Men med hjälp av insändare, brev till alla fullmäktiges ledamöter och en protestaktion utanför stadshallen i Lund lyckades man få en ledamot att ändra sitt beslut. Det räckte för att en majoritet skulle kunna rösta mot förslaget på värdeöverföringen.

− Det här är en viktig seger för Hyresgästföreningen och LKF:s hyresgäster. Allmännyttans vinster består ju av hyresgästernas inbetalda hyror som är till för att kunna betala underhåll och för att bygga nya bostäder, menar Bengt Karlsson.                        

Inför hyresförhandlingen om 2016 års hyror begärde LKF att få höja hyran med 1,8 procent. Det motsvarar en ökad intäkt på cirka 12 miljoner kronor. Som grund till sitt krav hävdade LKF ett ekonomiskt behov.

− Hur ska vi kunna se ett sådant argument som seriöst om det visar sig att LKF har en så pass god ekonomi att de har 15 miljoner över för att skänka till kommunen genom värdeöverföringar, säger Bengt Karlsson.

Han är både överraskad och lättad över att kommunfullmäktige i sista stund beslutade att inte göra något vinstuttag från LKF det kommande året.

− Jag hade annars fasat för höstens hyresförhandlingar. Hade det här vinstuttaget gått igenom ett år till tvivlar jag på att vi hade kunnat förhandla om hyran med LKF.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.