När har jag rätt till hyresnedsättning?

Du har rätt till hyresnedsättning när du inte har kunnat använda en del av lägenheten på grund av en brist.

– När det finns ett hinder eller men i nyttjanderätten har du rätt till hyresnedsättning, förklarar Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen. 

Det kan exempelvis handla om att tvättmaskinen eller spisen går sönder (förutsatt att du själv inte har orsakat skadan) eller att man har mögel eller ohyra i lägenheten som gör att man inte kan använda delar av lägenheten. 

Du kan även få en hyresnedsättning om din hyresvärd genomför standardhöjande åtgärder som hindrar dig att nyttja delar av lägenheten. 

– Om du exempelvis inte kan använda till exempel toalett, handfat, golv eller dusch under en renovering kan du få hyresnedsättning. Även störningar som uppstått när värden genomför standardhöjande åtgärder ger rätt till en hyresnedsättning. 

Det är vanligt att medlemmar hör av sig i samband med att deras hyresvärd åtgärdar en vattenskada, berättar Josephine Stensson i Hyrespodden. Då kan man ofta inte använda delar av lägenheten, vilket är grund för hyresnedsättning.

Vill du veta mer om hyresnedsättning?
Lyssna på poddavsnittet om hyresnedsättning! I programmet får du en närmare genomgång av vilka omständigheter som ger dig rätt till hyresnedsättning och hur du kan gå vidare ifall du inte får respons från hyresvärden.

När har jag INTE rätt till hyresnedsättning?
Man har i regel inte rätt till hyresnedsättning vid underhåll, vid till exempel tapetsering och ommålning eller fasadarbete. Det är vanligt att värden avtalat bort den rätten i hyresavtalet. Men det kan finnas undantag om det handlar om mycket omfattande renoveringar som pågår långa perioder. 

Hör av dig till Hyresgästföreningen om du är osäker på vad som gäller!

Josephine och Christian svarar på vad som krävs för att få hyresnedsättning.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.